Når alt kommer til alt så er grunnen til at vi ofte ikke har penger i bakhånd et resultat av hvordan vi bruker pengene våre og mangelen på et personlig budsjett. Hvis du ønsker å øke beholdningen på sparekontoen din og samtidig få din personlige økonomi i tipp-topp stand, så skal du rett og slett ta å lese videre i denne artikkelen.

Her skal du få lære deg noen smarte vaner som du skal etterleve – med det målet for øyet å øke innholdet på din sparekonto!

Da starter vi!

Spar mer

Å forplikte deg selv til å sette til side en del av din inntekt hver måned er helt essensielt for at du skal klare å bygge opp saldoen på sparekontoen din. Start med å spare 1% av inntekten din! Når du har kommet godt i gang med dette så kan du øke denne spareandelen med 1% hver sjette måned eller hvert år. Målet bør være å spare omring 10-15% av inntekten din. Dette lar seg ikke nødvendigvis gjøre for alle, men du skal i alle fall klare å spare noe av inntekten din. Å forplikte seg til kun 1% i starten kan være en god måte å komme i gang med sparingen på og å opparbeide seg gode vaner.

Betal deg selv først

Dette rådet har du etter all sannsynlighet hørt tidligere, men det er allikevel en viktig vane som man bør komme i gang med. Før du får lønnen utbetalt er det smart å finne en måte å overføre penger til en separat sparekonto på – og da en konto som du ikke skal røre. I dag har vi som kjent lett tilgang til alle våre kontoer og trenger i bunn og grunn bare en smarttelefon og bank-ID på mobil.

Uansett er det viktig at du setter et autotrekk på lønningsdagen og får pengene overført til et sted hvor du ikke har så lett tilgang. En konto i en annen bank enn dagligbanken kan være en løsning, men vel så bra er det nok å føre over pengene til fondssparing. Du kan også opprette individuell pensjonssparing hvis målet er å spare til bedre pensjon.

Det viktigste er at prosessen er automatisert og at pengene går til et sted hvor de er ‘vanskelige’ å få tak i.

Spare penger
Spar mer penger – det er mange gode triks som hjelper deg på vei!

Husk på skattene i planleggingen av budsjettet ditt

Tenk på inntekten din som netto lønn – altså summen som blir satt inn på din bankkonto etter at alt er trukket fra. Det er så mye du tjener, og det handler altså om hvor mye du får beholde. Hvem har vel ikke tenkt følgende: ‘Jeg tjener 500.000 kroner i året, så hvorfor er jeg blakk hele tiden?’

Når alt er trukket fra så er det nok ikke sikkert at du får utbetalt mer enn 300.000-350.000 kroner, men problemet er kanskje at du lever som om du hadde fått utbetalt 500.000 kroner.

Du er blakk fordi du bruker 150.000-200.000 kroner mer enn du faktisk har tilgjengelig. Når du skal planlegge hva du kan bruke av penger så må du naturligvis planlegge ut i fra netto utbetaling. Det høres selvfølgelig ut, men det kan allikevel være verdt å nevne.

Egen konto for engangskjøp

Et smart grep kan være sette til side penger hver måned for utgifter som går til bursdagsfester og gaver, konfirmasjon, ferier og så videre. Mange glemmer disse engangsutgiftene og blir like overrasket hver gang de dukker opp. Lag et regnestykke som gir deg en oversikt over hva disse utgiftene vil koste deg i løpet av et år. Deretter deler du på 12 og begynner å spare et slikt månedlig beløp for å dekke disse utgiftene. Disse pengene skal naturligvis settes på en konto som du ikke bruker til vanlig, og i løpet av kort tid vil du se at den begynner å vokse.

Betal faste utgifter med kredittkortet

Dette punktet er i bunn og grunn kun for de som har god kontroll over økonomien, og dette handler i det store og det hele om å utnytte fordelene med de ulike kredittkortene, samt å bygge opp kredittscore. Hvis du tidligere har hatt problemer med kredittkort men ikke ønsker å gi dem opp helt ennå så kan du vurdere å gjøre følgende:

Jevnlige utgifter slik som husleie, billån, strømregning, abonnementer også videre er ideelle utgifter å betale med kredittkortet ettersom dette er utgifter som må betales uansett. Dette sørger for at du bygger opp kredittscoren din samtidig som du kan utnytte fordelene til de forskjellige kortene. Det kan være snakk om bonuspoeng, poeng som kan brukes til flyturer, billigere bensin, cashback og mye annet. Det som dog er ekstremt viktig å understreke er at du ikke må sørge for å bygge deg opp gjeld på denne måten. Du må sette av penger til å betale ned kredittkortet hver måned når du får lønning.

Automatiser utgiftene dine

Det handler om å automatisere så mye som mulig, og dette gjelder både regningsbetaling, sparing og mer. Jo mer du automatiserer jo mer konsistent blir du, og da vil du oppleve mindre stress med tanke på å betale regninger i tide. Et nøkkelord i så måte er å opprette e-fakturaavtaler eller avtale om autogiro. E-faktura må du godkjenne i nettbanken før den betales, mens autogiro trekkes automatisk på forfallsdato.

Når dette er sagt: selv om å opprette slike avtaler i nettbanken er enkelt må du være påpasselig med hvordan du bruker penger. Hvis du for eksempel lever fra lønn til lønn vil en autogiro som det ikke er dekning for kunne gi deg kostbare ekstrautgifter.

Fordelen med slike avtaler er på den andre siden at du ikke mister oversikten over alle de hersens papirfakturaene som ramler ned i postkassen til stadighet.

Fokus på økonomi
Ha fullt fokus på økonomien din, og ikke bruk penger på unødvendige ting!

Fått en bonus? Ikke bruk den opp!

Når du får en bonus eller en lønnsforhøyelse er det viktig at du ikke faller for fristelsen og bruker opp alle pengene på produkter og tjenester som gir deg en mer mer velstående livsstil. Når inntektene øker bør du ikke øke forbruket ditt for å matche den nye inntekten din. Det første du skal gjøre er å øke sparingen din! Et lurt trekk kan være å sette av halvparten av lønnsøkningen til sparing og bruke det andre på ting som ferier eller lignende.

Få ned utgiftene dine

Noe som veldig mange anbefaler er å finne områder hvor du kan kutte i forbruket hver måned. Tenk over hva du bruker penger til hver måned og velg vekk et par ting som du kan klare deg uten. Det kan dreie seg om et abonnement på Spotify, Netflix, Viasat, HBO eller hva som helst annet som du

egentlig ikke bruker så mye, eller det kan dreie seg om den ekstra kvelden på byen som du egentlig klarer deg uten. Trenger du den kaffekoppen på bensinstasjonen hver morgen, eller kan du koke kaffe hjemme å ta med deg?

Fjerner du disse utgiftene fra budsjettet kan du neste måned spare tilsvarende beløp i stedet for. Ved å ta en titt på forbruket ditt får du bedre oversikt over hvor alle pengene dine forsvinner, og ved å gjøre dette med jevne mellomrom så kan du altså enkelt finne ut hva du kan kutte ned på og spare ekstra med i fremtiden.

Vi kan alle leve litt mer nøysomt enn vi gjør i dag!

Finn ut nettoformuen din

Å vite hva som er nettoformuen din, eller mengden penger du har når all gjeld er trukket fra, er et viktig steg frem mot dine langsiktige økonomiske mål. Her finner du tallet som på den beste måten illustrerer hele den finansielle situasjonen sin. Dette kan du enkelt gjøre i et regneark, med en mengde apper eller rett og slett ved å kontakte rådgiveren din i banken.

Hvis du har oversikten over dette kan du starte å overvåke trendene fra måned til måned og fra år til år for å evaluere om det går oppover eller nedover.

Prøv en pengedagbok

Hvis du har dårlige forbruksvaner og ønsker å forbedre dem kan det å ha en pengedagbok være en lur måte å gjøre smartere økonomiske valg på. For å opparbeide seg gode vaner som skal vare livet ut er det viktig å fjerne det emosjonelle aspektet fra våre økonomiske avgjørelser.

I tillegg til å friske opp kunnskapene om personlig økonomi er det altså lurt å skrive en pengedagbok, og årsaken til dette er rett og slett at det får deg til å reflektere over de avgjørelsene du tar og hvorfor du gjorde akkurat disse valgene. Ved å ta dette enkle grepet kan du få en ny start hvor du tar mer rasjonelle økonomiske valg!

Lykke til med ditt personlige økonomi!