Vi skal se litt nærmere på dette og vi er helt tydelig på følgende: ja, det kan være skikkelig morsomt å spare, og dette vil du merke spesielt godt når pengene for alvor begynner å vises på sparekontoen!

Når man har etablert seg, fått seg hus (eller skal kjøpe hus), kommet i arbeid, fått barn og så videre, er det viktig at man begynner å tenke langsiktig med det samme. Du / dere må altså begynne å spare, og akkurat dét er det mange grunner til.

Videre i denne artikkelen skal vi se nærmere på dette temaet og forsøke å vise deg hvordan du kan gjøre det til noe positivt og inspirerende!

Les videre og få rådene!

Mange lever fra hånd til munn

I Norge i dag er det dessverre alt for mange enkeltpersoner og familier som lever fra hånd til munn, og med det mener vi at man akkurat klarer seg økonomisk hver måned og at lønnskontoen er så godt som tom de siste dagene før ny lønning kommer.

Dette er en slitsom, tung og frustrerende måte å leve på og det er mange årsaker til at man havner i en slik situasjon. Det kan være alt fra svært høy gjeldsbyrde til et ubetenksomt daglig forbruk – og kanskje aller helst en kombinasjon av flere enkeltgrunner.

Kort fortalt: hvis du lever på en slik måte og ønsker å komme deg ut av den onde sirkelen må du derfor være forberedt på å snu en rekke steiner og endre mange vaner. Bare ta det med ro: det er ikke så ille som det kanskje høres ut som, og når du får teken på det skal du se at det blir skikkelig inspirerende til slutt!

Å leve fra hånd til munn er både frustrerende og vanskelig!

Problemet med hånd-til-munn livsstilen er naturligvis at man aldri sitter igjen med penger til overs når måneden er gått, og at dette igjen potensielt kan skape utfordringer hvis man for eksempel får uforutsette utgifter dumpende ned i fanget. Det kan være en hvitevare som ryker, en bil som trenger service, en student som trenger hjelp til en husleie etc.

I tillegg har man den ‘hersens’ fremtidige pensjonstiden å tenke på! Kanskje ønsker man å gå av med pensjon litt tidligere enn planlagt? Kanskje drømmer man om den leiligheten i varmere strøk man kan benytte seg av når livet som arbeidstaker er over? Har man penger nok på bok til at den ene partneren kan klare seg alene?

Alle disse er ting man bør ha i bakhodet, og vi vet jo at vi i dag må stå lenger i arbeidslivet samt at pensjonen etter alle solemerker kommer til å bli lavere. Har du en plan for dette? Nei vel men, du er ikke alene om dette i så fall, men det er aldri for sent å sette seg selv i en langt bedre økonomisk situasjon – og det beste av alt er at det er småting som i all hovedsak må til.

Begynn ditt nye og nøysommere liv i dag!

Gjør sparingen morsom
Vi kan garantere at det blir god stemning når du begynner å spare!

Gjør det morsomt!

Spørsmålet vi stilte oss i tittelen på artikkelen var altså om det kan være morsomt å spare penger, og som vi nevnte i sted så er vi så definitivt klare på at det kan være både morsomt og givende. Det kanskje aller viktigste er at man er nødt til å være innstilt på endringer i livsstilen, og når man har kommet til dette punktet er det bare å kjøre på!

Hvis man ikke klarer å spare penger eller man rett og slett ikke bryr seg om det, har man en jobb å gjøre med seg selv. Å lære seg å bruke mindre penger er noe som er helt nødvendig hvis man lever fra hånd til munn og man har lyst til å begynne å spare. Å endre livsstil og berge økonomien har vi skrevet artikler om før, og du finner én av disse med mange gode tips her.

Et nøysommere liv trenger ikke å være et mindre rikt liv, og det er slett ikke kjedelig. Vi omgir oss i dag med altfor mange ting og mye av dette er elementer som vi ikke har bruk for i livet vårt i dag. Å eie en masse ting gjør deg ikke spesielt mye lykkeligere, og det å eie færre ting vil kanskje kunne oppleves som befriende. En fin start på sparingen din kan kanskje være å holde et garasjesalg og kvitte deg med alt det som du ikke har bruk for. Dette er både morsomt og spennende, samtidig som du får en fin mengde penger i lomma som du kan sette av til sparing.

Mål til sparingen
Når bankkontoen sakte men sikkert fylles opp kommer roen sigende!

Som vi sa: forsøk å gjøre sparingen til noe morsomt, og en enkel måte å gjøre akkurat dét på er å lage seg et mål for sparingen. Dette målet trenger ikke å være noe du skal kjøpe deg eller unne deg selv (selv om det kan være dét også), men rett og slett en sum som du ønsker å oppnå. Kanskje kan et oppspart beløp tilsvarende tre månedslønner være en god plass å starte? Høres det uoverkommelig ut? Ta én månedslønn da vel!

Deretter skal du jobbe knallhard med å komme deg dit, og den enkleste måten å gjøre dét på er nemlig å bruke så lite penger som mulig. Dette er en ganske spennende og morsom øvelse, og du vil bli svært overrasket over hvor mye du kan kutte ned på hvis du tenker over hva du bruker hver eneste inntjente krone på! Til helgekosen kan du kjøpe micropop med Rema-logo på i stedet for Maarud logo på, og vips så har du spart halvparten av akkurat den kostnaden!

En tur på restaurant for to stykker kan fort bli 1.000 kroner! Å smøre matpakke hver dag å ta med på jobb blir lett 1.000 kroner i måneden. Hopp over kaffekjøpet på kiosken og spar hundrevis av kroner der også! Plutselig har du flere tusen kroner stående bare gjennom å begrense deg selv ørlite!

Hvor mye bruker du egentlig TV’en din? Vi tenker da dyre tjenester som Altibox, Canal Digital, Get etc.? De fleste TV’ene man kjøper i dag er smart-TVer, og ofte ligger det både NRK-app, Sumo-app og mye annet tilgjengelig der. Kort fortalt: klarer du deg kun med Tven og streamingtjenestene du uansett i tillegg betaler for? Vi tror det altså, og i alle fall tar du ikke skade av å kikke litt mindre på ‘kopekassa’!

Som du ser: det er ikke så veldig mye som skal til, i det store og det hele, og jo mer altomfattende endringer du greier å gjøre med livsstilen til husholdningen din, jo mer penger vil det være å spare. Tenk bare om du greier å sette av 5.000 kroner i måneden! Det blir 60.000 kroner i året og da er du virkelig på vei mot noe stort, og spesielt hvis du tenker i et 10- eller 20-årsperspektiv.

Og så sier man at sparing ikke er morsomt!

Trygghet sparing
Når du sparer penger sørger du for økonomisk trygghet!

Trygghet, trygghet og atter trygghet!

Vi nevnte innledningsvis at det er mange som lever fra måned til måned og som ikke har noe som helst penger i bakhånd, samt at dette er en krevende måte å leve på det. Det er helt sant: det er veldig slitsomt og utmattende å ikke sitte igjen med noen av de pengene man så hardt har jobbet for fra åtte til fire hver eneste dag.

Det handler om å leve etter evne og å tenke på at man skal skaffe seg trygghet i hverdagen. Økonomi er viktig! Penger er viktig! De som sier noe annet og at penger ikke gjør dem lykkeligere, lyver eller har mye av det. Så enkelt er det. Målet ditt må være å skaffe deg en økonomisk trygghet som du kan lene deg på hvis ting skulle gå galt – og det kan det meget vel gjøre. Vi sa at ting kan gå i stykker og kreve nye investeringer, men man kan også risikere å miste jobben sin eller bli permittert. Hva gjør man da? Da er det essensielt at man har en buffer som man kan leve og lene seg på i noen måneder mens man forsøker å finne seg et nytt levebrød.

Det er tusen grunner til at man skal begynne å spare, og det er bare å gripe tyren ved hornene og sette i gang. Vi kan garantere deg at det vil være en tilfredsstillende opplevelse for deg, og det eneste du må jobbe med er deg selv og innstillingen til de rundt deg. Du vil oppleve at det er gøy når du lykkes, og du vil kjenne på glede når du ser at du har satt til side dine første 10.000 kroner!

Så ja: det er morsomt å spare penger, og du må rett og slett bare prøve det selv og oppleve gleden ved det!