Det gjøres på et blunk å endre i skattekortet, og kan føre til at man unngår baksmell i 2021. Økonomien til de fleste har blitt endret som følge av koronakrisen. Har du boliglån, får du nå mindre lavere rente. Men samtidig får du mindre rente å trekke fra på skatten til neste år, for det går ingen automatikk i at skattekortet ditt blir oppdatert – det må du gjøre selv.

Rekordlave rente på boliglån har kommet godt med, spesielt blant alle som har opplevd reduksjoner i inntekten sin. Men reduksjonen i rentene fører også til at kostnadene for lånet går ned. Er du blant de mange som har fått lavere rente, må du logge inn hos Skatteetaten og oppdatere skattekortet ditt. Slik kan du unngå å få baksmell i 2021.

  • En boliglånsrente som går ned, fører til lavere fradrag på skatten. Du må gå inn og oppdatere skattekortet ditt med hvor mye du skal betale i gjeldsrenter på boliglånet i år. Hvis ikke kan du få en skikkelig skattesmell i 2021, sier Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Dersom skattekortet ikke oppdateres, inneholder det gamle renteutgifter – det vil si beløp før rentene gikk ned. Det vil føre til at du får et for høyt rentefradrag, og at du dermed betaler for lite skatt i år. Gjeldsrentene på skattekortet ditt kan imidlertid være lavere enn det som står i nedbetalingsplanen for lånet. Det fører til at du får penger igjen på skatten. For bankinnskudd kan forholdet være motsatt, det vil si at de kan være høyere enn rentene du faktisk betaler.

Du kan også legge inn en rekke fradrag, for eksempel for kostnader dersom du har refinansiert et lån.

Dersom du har gått ned i lønn, for eksempel ved at du har gått ned i stillingsandel, er det viktig å oppdatere skattekortet med det nye lønnsnivået. Det får også ned skatten du betaler.

  • Dersom du har blitt permittert og har fått et kraftig fall i inntekt, må du sjekke at endringene kommer med på skattekortet. Ellers kan du risikere å betale får mye i skatt, og dermed få enda mindre utbetalt, sier Tvetenstrand.

Det samme gjelder dersom årets lønnsoppgjør fører til at du går ned i lønn, slik at du får en mindre månedslønn enn tidligere. 

Hvorvidt inntekten bør oppdateres på skattekortet avhenger imidlertid av om du skatter med såkalt tabelltrekk eller prosenttrekk. Med tabelltrekk blir skattetrekket ditt automatisk nedjustert dersom lønnsinntektene går ned. Dermed trenger du ikke å endre skattekortet dersom endringen kun gjelder lønn. Med prosenttrekk må du derimot redusere skattetrekket ditt dersom lønnsinntektene endrer seg. Det kan du gjøre selv, ved å logge inn på nettsiden til Skatteetaten.no og gå inn på skattekort.

Også andre fradrag kan ha blitt endret på grunn av koronakrisen. Dersom du eksempelvis normalt pendler til arbeidsplassen men nå har hjemmekontor, kan det være du ikke lenger kan kreve like mye i reisefradrag. Husk at det kun er de faktiske reisene du foretar mellom hjemmet ditt og arbeidsplassen din som kan fradragsføres. I perioden med hjemmekontor hvor du ikke pendler, kan du ikke kreve reisefradrag.

På motsatt side kan hjemmekontor også føre til at du får fradrag. Dersom du har et fast rom i boligen som du utelukkende benytter til hjemmekontor, kan du fradragsføre 1 850 kr årlig. Imidlertid inngår fradraget i minstefradraget, noe som betyr at du må ha andre faktiske kostnader som i tillegg til fradraget overstiger minstefradraget, før du får nytte av fradraget for hjemmekontor. For de fleste vil dette dermed ikke ha noen effekt. Derimot kan du motta en skattefri godtgjørelse fra arbeidsgiverne din for kostnader du har i forbindelse med hjemmekontor, slik som strøm forsikring og annet som er relatert til hjemmekontoret.