Like sikkert som at blåveisen titter frem i skogholtet når snøen smelter, dukker også båtmessene opp rundt om i landet. Mange nordmenn elsker båtlivet og frihetsfølelsen det gir. Kanskje ikke så rart, med den kystlinja vi har – og ikke minst de vakre innsjøene! Med båtmessene kommer tilbudene, og med tilbudene kommer fristelsen. Finner du drømmebåten til en akseptabel pris i år? Kanskje er det nå drømmen endelig skal bli en realitet!

Kjøpe brukt båt eller ny båt?

Enten du vurderer å kjøpe båten ny eller brukt, er det penger å spare om du handler utenfor sesong. Går du inn på Finn.no, finner du tusenvis av båter til salgs, i alle prisklasser. Det står altså ikke på utvalget, men det kan være vanskelig å vurdere om salgsprisen er satt riktig i forhold til markedsverdi. Det siste du vil er å bli lurt av en selger. Fallgruvene kan være mange, men stiller du godt forberedt – både i forhold til hva du vil ha og hva du bør se etter, så har du store sjanser for å vurdere kjøpet riktig. Har du også finansieringen på plass, så stiller du enda sterkere i kampen om drømmebåten.

Låne penger til båt

Mange banker krever egenkapital ved lån av penger til båt. Noen velger derfor å bake lånet inn i et boliglån, mens andre velger å søke om forbrukslån. Du trenger ikke å ha bestemt deg for hvilken båt du skal kjøpe før du søker, men du må vite hvor stort lånebeløp du trenger, og hvor stort lån du kan forplikte deg til om lånet blir innvilget.

Vil du lære mer om hvordan du gjør de smarte valgene i jakten på drømmebåten? Les våre tips til deg.

Smarte valg ved kjøp av båt

1. Finn ut hva du vil ha og hva du har tid til

Det finnes et hav av ulike båter og modeller som passer til forskjellige bruksområder. Noen båter krever mer eller mindre vedlikehold, mens andre båter kan være dyrere eller billigere i drift. Vær ærlig med deg selv før du kjøper båt, og legg både drømmen og fornuften på vektskåla. Hva vil du ha og hva har du tid til? Sørg for at du ikke ender opp med en båt du må kvitte deg med igjen året etter, fordi den enten ikke oppfyller kravene dine, eller at den tømmer deg for energi og penger. Båtlivet skal først og fremst være et avbrekk i hverdagen som du skal nyte.

2. Undersøk pris

Prisene varierer mye og det kan være flere ting som skiller en båt fra en annen, selv om modellen er den samme. Selger vil selvsagt ha igjen så mye som mulig for båtsalget sitt, men gjør du et grundig forarbeid med sammenlikning av modeller og priser, er risikoen mindre for at du betaler mer enn det markedet mener at båten er verdt. Hvis prisen er høyere eller lavere sammenliknet med andre båter på markedet, bør du be selgeren redegjøre for dette.

3. Se og prøv før kjøp

Aller helst bør du se båten på land og i vann, men er den enda ikke satt ut på vannet – sørg for å få sett hele båten. Er du litt uerfaren på området, ta med deg noen du stoler på og som har litt erfaring med båt. Forsikre deg om at båten ikke har noen skader i skroget, at motoren og all elektronikk fungerer som det skal. Sur lukt, diesellukt eller andre lukter kan indikere at noe er galt, så dette bør du sjekke opp. Ikke vær redd for å spørre en gang for mye, og er du usikker på noe, spør om å få ta bilder og video slik at du kan søke råd hos en båtkyndig. Da er du på den sikre siden.

4. Sjekk båten for heftelser og for CE-merking

Før du legger inn et bud bør du sjekke om båten og motoren er CE-merket og at båten er produsert i henhold til EUs regelverk. Er den ikke CE-merket, bør du undersøke hvorfor. Dette kan være et dårlig tegn og du bør kanskje revurdere kjøpet. Reglene for CE-merking finner du i Fritidsbåtforskriften. I tillegg må du sjekke om båten er registrert i skipsregisteret eller Småbåtregisteret for å se om båten har noen tinglyste heftelser.

5. Sjekk selger

Ikke alle er like ærlige når de selger et brukt produkt, dessverre. Det kan derfor være lurt å sjekke navnet til selger – gjør for eksempel et søk i Google. Sjekk at det ikke er noe negativt å finne om vedkommende, relatert til salg på Finn.no eller andre tjenester.

6. Skriv alltid kjøpskontrakt

En kontrakt gir både kjøper og selger en trygghet. Det er derfor alltid viktig at det foreligger en kontrakt ved kjøp av båt. Forbrukerrådet har enstandard kontraktfor kjøp av brukt fritidsbåt mellom privatpersoner som regulerer forholdene mellom kjøper og selger.

Kjøpekontrakt = bedre lånebetingelser

Dersom du som kjøper skal låne penger, kan en kjøpekontrakt gjøre at du får bedre betingelser hos långiver. Det er en av flere gode grunner til å sørge for at dere skriver kontrakt ved kjøpet.

Sørger du for å gjøre grundige undersøkelser i forkant av en kjøpsprosess har du all grunn til å lykkes med båtkjøpet ditt – og du kan leve ut båtdrømmen din sommer etter sommer!