Fremdeles mye snø i fjellet, regnvær, redusert forbruk på grunn av sommerferie, begrenset eksport og lave strømpriser i utlandet. Alle variablene som sørger for lave strømpriser slo til, og sørget for en historisk lav strømpris. Tidlig mandag morgen fikk norske strømkunder for første gang oppleve negativ strømpris.

Sjekk om du kan få en bedre strømavtale – det kan du sannsynligvis!

Norske vannkraftverk produserer mer strøm enn markedet klarer å bruke. Slik fører til lave strømpriser, som ikke kan bli lavere enn negative. Ved inngangen til denne uken lå strømprisen i Norge på minus 0,1 øre per kilowattime (kWh). Dermed stod ikke den forrige rekordlave prisen, som ble registrert for snaut en uke siden med 0,3 øre per kWh. Mellom klokken to til tre natt til mandag var prisen på 0,0 øre per kWh, mens det timen etter var på 0,01 øre per kWh. Mellom kl. 04 og 05 på morgenkvisten ble rekordbunnen nådd, med minus 0,1 øre per kWh.

  • Prisen går nedover siden vannkraftverkene produserer vannkraft på tross av den lave etterspørselen, sier Tor Reier Lilleholt, sjefanalytiker i Wattsight.

Han forteller at Norge for tiden har svært mye vannkraft, men at produksjonsmengden justeres. Derfor er det sjeldent prisene blir så lave.

  • Dette er første gang vi har opplevd negative priser i Norge, sier Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting.

Han mener det har vært et spesielt halvår i Norge, med ekstremt mye snø i fjellet og at vannkraftverkene har produsert det de har klart for å få plass i magasinene til snøen som smelter.

  • Siden alle har ønsket å produsere, har tilbyderne utkonkurrert hverandre de siste månedene og med det presset prisene til historiske bunnivåer, sier Rennesund.

I tillegg har det de siste ukene vært begrenset kapasitet til å selge elektrisitet gjennom kablene til Sverige, Danmark og Nederland. Dermed har ikke Norge kunne eksportere så mye kraft som ønskelig, og sikker igjen med et kraftoverskudd i Sør-Norge.

  • Kraftoverskuddet fører til de lave prisene, men i tillegg har ferien startet og dermed ført til at forbruket har gått ned i Norge, sier Rennesund.

Strømavtalen til hver enkelt strømkunde bestemmer hvor gunstig nattens priser har vært for hver enkelt. Mange fikk betalt for å bruke strøm i natt, disse har spotprisavtaler med selskapene sine, og tjener dermed på de lave prisene som var ved inngangen til uken.

Spotpris vil si strømpriser som er koblet til prisingen på det norske markedet, og som avhenger av strømbørsen Nord Pool. Strømprisen som betales til strømselskapene endres etter hvordan prisen gjør det på kraftbørsen, derfor varierer den løpende. Det er derfor ikke en veldig enkel jobb å finne billig strøm men det kommer stadig flere løsninger på markedet som lar deg sammenligne enkelt.

Rennesund understreker at kundene ikke får utbetalt penger for strømmen. For fremdeles tilkommer nettleie, skatter og øvrige strømavgifter. 

Lilleholt mener prisbildet kommer til å fortsette lenge fremover, og ser for seg at det varer ut september. Han viser til at mange land som Norge eksporterer til har samme problem, i form av kraftoverskudd. Eksempelvis ligger Tyskland på minus 70 øre per kWh, noe som dermed gjør det lite aktuelt å kjøpe strøm fra Norge til 0 øre.

De lave europeisk strømprisene er også en del av årsaken til hvorfor Norge sitter igjen med et kraftoverskudd.

  • Ut over høsten kommer det nok en prisstigning siden det norske forbruket blir høyere mot vinteren. Frem til da kan nordmenn hygge seg med lave strømregninger, avslutter Lilleholt.