Banken er tidligere kjent som Sparebanken Rogaland, og er den største banken tilknyttet Sparebank 1 Gruppen. Med sine 36 kontorer betjener Sparebank 1 SR Bank over 300 000 privatpersoner som kunder. Det er bankens kunder som de siste dagene har mottatt mistenkelige e-poster. Dette har ført til at Sparebank 1 SR-Bank har mottatt flere henvendelser fra bekymrede kunder. Thor Christian Haugland, konserndirektør i Sparebank 1 SR-Bank, mener e-postene kommer fra svindlere som forsøker utnytte koronakrisen.

E-postene forteller mottakeren at hans eller hennes BankID kommer til å slutte å fungere på en bestemt dato, ofte allerede dagen etter. Derimot fornyes den automatisk dersom mottakerne logger inn i nettbanken med sin BankID. Bankkundene som klikker på linken, tas til et skjema hvor de blir bedt om å oppgi kortnummer, sikkerhetskode og utløpsdato.

  • Bankene ber aldri om slike opplysninger på e-post, dette er svindel. Ingen må fylle ut skjemaet, sier Haugland.

Sikkerhetsavdelingen i Sparebank 1 arbeider nå med å få tatt den det falske nettstedet. I mellomtiden anmodes kundene om å være forsiktige.

  • Denne typen svindelforsøk dukker tidvis opp, men i det siste har vi opplevd en betydelig økning. Det virker som svindlerne forsøker utnytte koronakrisen. Mye er annerledes i samfunnet vårt om dagen på grunn av pandemien, det er usikkerheten rundt dette svindlerne forsøker benytte seg av, sier Haugland.

E-posten med link til skjemaet er sendt ut til et stort antall kunder hos Sparebank 1 SR-Bank. Også person som ikke er kunder har mottatt e-posten.

  • Avsenderne kjenner nok til at Sparebank 1 SR-Bank har store markedsandeler i Rogaland. I e-posten henviser de til at mottakeren er kunde hos oss, men vi har fått henvendelser fra personer som ikke er kunder, sier Haugland.

Foreløpig kjenner ikke banken til hvorvidt noen av kundene har latt seg svindle. Erfaringsvis kan imidlertid dette ta noe tid

  • Folk som blir svindlet går gjerne til politiet først, derfor kan det ta litt tid før vi får slik informasjon. Vi håper svindlerne ikke har lykkes med å lure noen ved hjelp av det falske nettstedet, sier Haugland.

Når det gjelder mottak av e-postsvindel, anbefaler Sparebank 1 SR-Bank at mottakeren først kontrollerer e-postadressen opp mot tidligere e-poster mottatt fra banken. Ved tvil bør banken kontaktes, og spesielt før det åpnes eventuelle linker. 

Sparebank 1 SR-Bank anbefaler at man aldri oppgir informasjon om kort, kontonummer, BankID-koder eller passord gjennom e-post eller telefon. En gylden regel er å følge dette uansett hvem som ber om det, selv om det er banken, familiemedlemmer eller venner.

Banken ber også kundene være oppmerksomme på at de aldri ber kundene sine om å oppgi koder og passord via e-post, skjemaer på nett eller telefon. De som mottar slike henvendelser, må være oppmerksomme på at det sannsynligvis er svindel.