Forbukslån logo

Meny

NyheterSlutter å akseptere kontantbetaling
Elkjøp phonehouse slutter med kontantbetaling

Slutter å akseptere kontantbetaling

Elkjøp Phonehouse er siste ut med å slutte å akseptere kontanter som betalingsmiddel.

Publisert: 13. aug. 2019

Et tema som stadig oftere kommer på dagsordenen er nordmenns bruk av kontanter som betalingsmiddel. Stadig flere av oss bruker bankkort når vi skal betale for en vare eller tjeneste og spesielt i de øvre aldersgruppene er veksten i kortbruk stor. I 2018 ble hele 8 av 10 transaksjoner i landet utført med bankkort og trenden går oppover.

I en pressemelding i dag annonserte Elkjøp at de vil slutte å akseptere kontant betaling i deres 29 Elkjøp Phonehouse butikker. Dette er mindre butikker som gjerne ligger på kjøpesentre og har et begrenset vareutvalg. Så langt vil ikke avgjørelsen føre til noen endringer i de ordinære Elkjøpbutikkene.

Samtidig økes alternativene for digital betaling i butikkene. Kunder kan betale med Vipps, Apple Pay, Google Pay, bankkort, gavekort eller de kan få finansiering gjennom Santander. Espen Bakken som er leder for Elkjøp Phonehouse sier i pressemeldingen at han har stor tro på at endringen vil være positiv for både kunder og betjeningen.

Vi har lenge sett en trend hvor et fåtall kunder velger å handle elektronikk i våre Phonehouse-butikker med kontanter.
Espen Bakken

I Sverige driver kjeden Elgiganten Phonehouse som er en tilsvarende butikkjede. Her ble den samme endringen gjort allerede i Januar 2018 og de har nå 80 kontantfrie butikker i Sverige.

Vi har høstet gode erfaringer fra våre kolleger i Sverige, noe som har bidratt til at vi nå også ønsker å innføre kontantfrie Phonehousebutikker her i Norge.

Espen bakken sier at de er spente på hvordan markedet vil reagere på endringen og er tydelig på at de vil lytte til kundene og ta med eventuelle tilbakemeldinger i videre beslutningsprosesser.

Høyre ønsker seg kontantfrie butikker

Partiet Høyre har et uttalt mål om et kontantfritt samfunn innen 2030. Digitaliseringsutvalget jobbet med ulike forslag til hvordan samfunnet kunne digitaliseres, og ett av forslagene var å starte prosessen med å fase ut kontanter. Vi ønsker å fjerne plikten som bedrifter og tjenesteytere har til å ta imot kontant betaling uttalte Nikolai Astrup til Finansavisen i 2017.

Han påpekte at vi går i retning mot et kontantløst samfunn og at bedriftenes plikt til å ta imot fysiske penger bremser utviklingen. Lovverket er imidlertid ikke helt ensidig rundt hva som faktisk er påkrevet.

Tilbake i 2013 myknet Justisdepartementet opp regelen om kontanter som tvunget betalingsmiddel. Dette var først og fremst av hensyn til transportselskapene.

I Norge kan virksomheter i dag nekte å ta i mot kontanter, men de må kunne tilby en annen god og gratis betalingsmåte. Et alternativ kan for eksempel være å tilby betaling via faktura.

Tools slutter med kontantbetaling

Sluttet med kontanter allerede i 2016

En kontantomsetning på bare noen få promille førte til at TOOLS-kjeden med hele 60 butikker i Norge sluttet å akseptere kontanter tilbake i April 2016. Vi tror tiden er inne og at markedet er klart for kontantfrie butikker sa den gang administrerende direktør Jens Kristian Henriksen.

Med kun 0,37% av omsetningen i kontantsalg ble kontantstrømmen så lav at det ble uforholdsmessig mye jobb med å administrere kontantsalget. For TOOLS fører det til besparelse av tid og vi slipper også kostnadene som kontanthåndtering fører med seg. Butikkene slipper å ha en egen kasseløsning og samtidig reduseres faren for ran. TOOLS ønsker heller ikke å bidra til handel med svarte penger, som dessverre er en utfordring i deler av bransjen, sa Henriksen.

Vi tror tiden er inne og at markedet er klart for kontantfrie butikker
Jens Kristian Henriksen

Finans Norge, DNB og Politiets Fellesforbund har tidligere gått inn for et kontantfritt samfunn.

Hvor stort lån trenger du?

Lånebeløp:250 000 kr
250000
Nedbetalingstid:10 år
10
Månedskostnad:
fra 3 732 kr *

* Eksempel nom. rente 12,90%, eff. rente 13,76%. 250 000 kr over 10 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 197 860 kr. Totalt 447 860 kr.

Nom. rente 7,49%-26,9%. Eff. rente 8,99%-31,3%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.