Nå skal vi fortelle deg hva vi gjorde for å få kontroll på vår personlige økonomi. Du får (helt gratis) lese tipsene som vil gjøre hverdagen din helt annerledes!
Som alle andre har også vi hatt utfordringer med vår personlige økonomi, men trøsten er at det er mange smarte grep man kan gjøre.
Her du hatt utfordringer med økonomien i din husholdning eller i ditt liv?
Les videre og finn løsningen!

Betal gjelden nå!
Uansett om du er ung eller gammel kan du havne i problemer på grunn av gjeld. Gjeld er ALDRI en god ting, uansett hva folk sier om skattefradrag eller andre ting. Gjeld er penger du er skyldig til en kreditor, og det sier seg selv at det er bedre å være gjeldsfri enn å være skyldig penger.
Uansett hvilken gjeld det gjelder, være det seg studielån, billån, kredittkortlån eller andre lån, så bør det være en hovedprioritet å bli kvitt gjelden. Spesielt når det kommer til billån eller kredittkortgjeld er det lønnsomt å bli kvitt gjelden ettersom rentene på disse lånene ofte er nokså høye.
I stedet for å ha denne gjelden hengende over seg bør man altså fokusere og prioritere på å betale denne ned så kjapt som mulig. Årsaken til dette er enkel: du lager et langt bedre fundament for din finansielle fremtid!
Hvis du betaler ned ekstra på lånene dine kommer du deg ut av gjeldsknipen ‘før skjema’. Når du er gjeldsfri (og da snakker vi naturligvis ikke om boliglån) kan du skifte fokuset til andre finansielle prioriteringer – som for eksempel sparing.
Faktisk er det slik at nedbetaling av gjeld er en meget god form for sparing, og dette er noe som i stor grad ikke kommer frem i mediene i dag. Det er et faktum at nedbetaling av gjeld er noe som gir en garantert positiv avkastning!
Når man er inne i nettbanken får man utrolig mange oppfordringer til å spare i alle slags mulige former, mens den egentlige oppfordringen man burde få er å legge penger til side for å betale ned ekstra på lånet sitt. Betaler du ned ekstra får du mindre i gjeld, og får dermed nyte godt av den nevnte positive avkastningen. I disse tider hvor Sentralbanken skrur opp rentene er det ekstra viktig å være klar over hvor mye gjeld man har og å sette søkelyset på hvordan man kan håndtere denne best mulig, samt å jobbe hardt for å kvitte seg med den så fort som overhodet mulig.
I en ultimat verden og en ultimat hverdag klarer man å tenkte to tanker samtidig: nemlig å betale ned gjeld og spare samtidig.

Bygg opp buffer på 2 til 3 månedslønner
Selv om det å betale ned gjelden bør og skal være en prioritet burde ikke dette ‘prosjektet’ spise opp alle sparepengene dine. Det er også viktig å legge til side penger i en nødfond eller en buffer. På denne måten vil du være godt forberedt hvis uforutsette utgifter skulle dukke opp.
Har du ikke et sterkt økonomisk fundament på plass er dette et smart sted å begynne. Å legge til side penger som tilsvarer 3-6 månedslønner vil være en livreddende buffer å ha, og selv om dette virker uoverkommelig er dette noe de aller fleste burde klare i løpet av forholdsvis kort tid. Tjener du 30.000 kroner netto vil et nødfond tilsvarende 3 måneders inntekt bli 90.000 kroner. Sparer man snaut 1900 kroner i måneden i fire år har man klart på opparbeide seg denne bufferen!
Naturligvis er det slik at lønnen til svært mange av oss ikke tillater oss en slik sparing, men bare det å sette til side noen hundre kroner hver måned kan være til stor hjelp hvis du får problemer med bilen eller blir utsatt for noen andre uforutsette utgifter. Målet må være at du skal klare å unngå å ta opp ekstra lån for å håndtere disse utgiftene.
Når man legger av penger til en slik buffer er det anbefalt at man oppretter en separat konto som disse pengene spares på, og årsaken er selvsagt at man ikke skal bli fristet til å bruke disse ekstra midlene. Du kan gjerne opprette en konto i en annen bank enn din daglige bank for å gjøre pengene enda mer utilgjengelig slik at du faktisk må inn og overføre pengene til din vanlige konto for å bruke dem.
Et annet smart trekk er å sette opp et autotrekk hver måned på lønningsdagen slik at du bygger opp fondet ditt måned for måned og egentlig ikke ser at pengene ‘forsvinner’.
Kort sagt: det handler om å være forberedt om uhellet skulle være ute! Har du penger i bakhånd har du samtidig økonomisk trygghet, og økonomisk trygghet er noe som ikke kan undervurderes. Når du vet at du har en slik buffer stående vil det faktisk kunne endre hverdagen din ganske så mye, og det er rett og slett godt å vite at du er sikret hvis noe uforutsett skulle dukke opp.
Tommelfingerregel: sørg for å ha minst 50.000 kroner i bakhånd – det skal kunne holde godt!

Lag et budsjett og hold deg til det
Vi beveger oss videre til det evinnelige budsjettet det mases om. Ja, det er kanskje ikke det mest sexy temaet som finnes, men du verden for et godt verktøy det kan være for å få kontroll over økonomien!
Å lage et skikkelig budsjett kan kanskje sammenlignes med en aldri så liten kunst, og det aller beste er at du lærer deg dette så tidlig som mulig – aller helst når du er i 20-årene og skal stå på egne ben for alvor. Den neste kunsten er å følge budsjettet du har fulgt, og dette er kanskje det aller vanskeligste. Disiplin er nøkkelordet.
Du bør rett og slett bruke tid hver måned på å holde oversikt over hva du har brukt penger den foregående måneden. Hvis du ikke vet hvor mye penger du har brukt på matvarer, restaurantbesøk, transport, strøm, kinobesøk og lignende vil det være vanskelig for deg å håndtere hvor mye penger du egentlig har brukt og hvor mye du har til rådighet hver måned.
Ved å holde en oversikt som dette vil du faktisk kunne bli overrasket over hvor mye penger du bruker på det som kanskje kan betegnes som ‘småutgifter’. Utsagnet ‘mange bekker små gjør en stor å’, vil for mange virkelig kunne bli synlig når man holder en oversikt over hva man bruker penger på. En iskaffe på bensinstasjonen daglig gir for eksempel en utgift på 900 kroner hver måned!
Et godt tips når det gjelder budsjett å sette et månedlig mål for hver av kategoriene, altså hvor mye penger du skal bruke på mat, kafebesøk og så videre. Deretter skal du holde oversikt over utgiftene dine for å forsikre deg om at du ikke går ut over de grensene du har satt.
Å sette opp et budsjett er på ingen måte vanskelig og du kan bruke et helt enkelt regneark til å gjøre det, eller til og med penn og papir som i de gode gamle dagene. Det finnes til og med protokollbøker som kan brukes til dette og som idrettslag og foreninger førte inntekter og utgifter inn i tidligere.
I regnearkprogrammene ligger det ofte ferdige maler til budsjett og her er det rett og slett bare å fylle inn beløpene i de forskjellige kolonnene, og for eksempel kan vi anbefale OpenOffice – et gratis program hvor du får både tekstbehandler og regneark. Til regnearket er det også mulig å laste ned flere maler som du kan anvende deg av, og dette er derfor et kostnadseffektivt program på mange måter.

Unngå shoppeterapi
Å følge et budsjett kan høres enkelt nok ut, men å faktisk gjøre det og å overholde grensene man har satt er langt vanskeligere enn hva man skulle tro – spesielt hvis man har en dårlig dag!
Har du en dårlig dag skal du unngå å dra på kjøpesenteret i den tro at du kan kjøpe deg ut av dine sorger. Du skal med andre ord ikke ‘forbruke’ vekk følelsene dine! Vi kan alle føle oss både trist, ensom og deprimert, og for mange er det faktisk en kur å dra ut på shopping eller å benytte seg av netthandel.
Toppen du har kjøpt, sykkelen du har bestilt på avbetaling eller de dyre buksene du handlet på senteret er i slike tilfeller helt unødvendige kjøp som du etter stor sannsynlighet vil angre på i ettertid.
I stedet for å belaste kredittkortet ditt eller å tømme lønnskontoen helt unødig finnes det langt mer kostnadseffektive metoder for å få deg til å føle deg bedre.
Gå en tur. Ring en venn. Gjør hva som helst annet enn bruk penger i en slik situasjon. Det kan nærmest sammenlignes med å dra i matbutikken når man er sulten: det havner mye unødvendig oppi kurven.
Gleden du får av shoppeterapi de dagene du ikke føler deg helt på topp vil som regel være kortvarig. Er du ikke forsiktig kan du i tillegg ende opp med kredittkortgjeld som har høye renter.
Start pensjonsparingen nå (ja, faktisk!)
Har du ikke begynt å spare ekstra til pensjonen din? Da vet du hva du har å gjøre. Er du i 20-årene er dette et ekstra smart grep ettersom du da kan gjøre alderdommen din langt mer behagelig – men det er uansett aldri for sent å starte!
Når man er ung er kanskje pensjonssparing noe av det siste man tenker på, men som sagt vil du i det lange løp tjene stort på å starte tidlig med dette.
I det øyeblikket du har kommet i fast jobb er det bare å sette i gang. I Norge har vi massevis av muligheter når det kommer til dette, og de aller fleste bankene tilbyr pensjonssparing til sine kunder. Det handler ikke så mye om selve pensjonstiden, men heller om å være herre over sin egen skjebne og fremtid.
Gjennom å legge en god plan kan du sikre deg finansiell sikkerhet, og spesielt kan dette være smart med tanke på at man en dag kan ende opp alene uten ektefelle. I tilfeller som dette er det ekstra lurt å ha en god pensjon for å takle de daglige utgiftene.
En god finansiell plan handler i stor grad om hva som skjer i årene før pensjonstiden slik at du slipper å bekymre deg over hva som vil skje når du skal trekke deg tilbake fra arbeidslivet. Man vet aldri hva som vil skje i fremtiden, men man kan forberede seg på den så godt som overhodet mulig.

Ikke glem lønnsforhandlingene!
Du har garantert lest det i mange blogger som handler om privatøkonomi, og du har i tillegg lest det i denne artikkelen: tips som handler om sparing av penger. Det er dog ikke bare sparing av penger som er viktig – man skal også tjene penger!
Et enkelt tips er da følgende: ikke vær redd for å forhandle om lønnen din.
Det finnes mange strategier man kan anvende seg av når man skal forhandle om lønn, og det er viktig at du er godt forberedt før du går til dette steget. Det er også god nytte i å finne ut hva som er gjennomsnittslønnen i din bransje eller i sammenlignbare stillinger før du setter deg ned ved forhandlingsbordet.
Husk også på at du kan forhandle om andre ting enn lønn, og det er mange ting som kan være med på å hjelpe økonomien din. Kanskje kan du få en bedre pensjonsordning. Kanskje kan du få abonnement på et treningssenter. Kanskje kan du få etterutdanning. Mulighetene er mange og det gjelder i bunn og grunn bare å være oppfinnsom.
Som vi nevnte tidligere: mange små ting blir store når man legger dem sammen, og å få de små ekstra fordelene som et resultat av forhandlinger når du skal ansettes eller reforhandle lønnen din er smart.
Selv om jobben din ikke tilbyr slike fordeler vil det ikke skade å spørre om dette er noe som kan ordnes.

Finn en ekstrajobb
Å finne seg en ekstra jobb på siden er naturligvis en veldig god måte å bedre økonomien på, og du vil bli overrasket over hvor mange som gjør dette.
I stedet for å grave seg ned i sofaen og se tv-serier i fem timer kan du heller finne noe å gjøre som du kan tjene penger på. En helt enkel sak kan for eksempel være å melde seg opp som freelance skribent på nettet. Noen kroner her og noen kroner der kan komme godt med, og kanskje kan du bruke disse ekstrapengene til sparing?
Pass imidlertid på at denne jobben er noe du liker å gjøre, og spesielt gjelder dette hvis du allerede jobber fulltid. Fritiden din bør aldri byttes bort mot penger som er tjent på en jobb du misliker.
Det er som sagt mange muligheter når det kommer til en ekstra jobb og har du for eksempel en leilighet i kjelleren som står tom kan du for eksempel legge den ut på Airbnb. Dette er en flott måte å tjene ekstra penger på og er noe som ikke krever så altfor mye tid.
Bruk mindre enn du tjener
Det siste rådet vårt er kanskje ikke revolusjonerende, men det er allikevel kanskje det viktigste. Du er nødt til å bruke mindre penger enn du tjener.
Ingen artikler som omhandler rådgivning om personlig økonomi kan være foruten dette rådet!
Selv om dette tipset er gjentatt til det kjedsommelige er det allikevel grunnleggende for ethvert håp om å bygge seg opp en personlig formue eller økonomisk sikkerhet.
For å være sikker på at forbruket ikke er større enn inntjeningen kan du for eksempel sette opp en spareavtale som tidligere nevnt. Hver måned kan det vare greit å få en del av lønnen trukket automatisk og satt på en sparekonto som du ikke har bankkort til, og du vil da forsikre deg om at du du både sparer og lever etter det du har å bruke.
Bruk av budsjett, som vi snakket om tidligere, vil også være et nyttig verktøy i jobben mot å ha et fornuftig forbruk. Ingen synes det er festlig å ha en tom bankkonto de siste ukene før lønning!
Med dette ønsker vi det lykke til med din nye økonomiske hverdag!
Hvem vet? Om du følger tipsene våre ovenfor kan det hende at du kan leve livet du har drømt om og være gjeldsfri før du vet ordet av det!