I denne artikkelen forteller vi deg hvordan du kan doble innskuddsrenten din!

Siste års renteøkninger fra Norges Bank har sørger for vesentlig økning på boliglånsrentene. På tross av dette har ikke innskuddsrentene blitt økt nevneverdig. Statistisk Sentralbyrå opplyser at den gjennomsnittlige innskuddsrenten var på 1,01 prosent i oktober 2019, som er den siste måneden med innsamlet statistikk. Samtidig er den gjennomsnittlige boliglånsrenten på nesten 3 prosent. Statistikk viser at det ikke har vært større avstand mellom boliglånsrenten og innskuddsrenten på ti år. Økonomer forteller at dette skyldes manglende konkurranse mellom bankene på innskuddsrente.

Få minutters tidsbruk er alt forbrukere trenger å legge ned i innsats for å øke innskuddsrenten. For det er store forskjeller i hva bankene tilbyr i innskuddsrente. Forbrukerrådet anbefaler at man kontakter banken sin og ber om bedre rente, flytt til en annen bank dersom betingelsene ikke blir bedre. Det er ikke engang nødvendig å avslutte den gamle kontoen, bare flytt pengene til den kontoen som gir best rente, anbefaler Forbrukerrådet. 

Gå inn i nettbanken din og se hvilken rente du har på kontoene dine i dag, og hvilke betingelser du kan få andre steder. Det er gode muligheter for å få bedre rente på pengene i en annen bank. Forbrukerrådet har laget tjenesten finansportalen.no, som til enhver tid gir oversikt over hvilke renter som gjelder hos bankene.

Gjennom tjenesten til Forbrukerrådet legge du inn beløpet på innskuddet og alderen din. De beste innskuddene er på BSU-innskudd. Løsningen til Forbrukerrådet viser at det er mulig å få en rente på 2,30 prosent på en sparekonto, helt uten uttaksbegrensninger. Mange banker har imidlertid under 1 prosent på sparekontoene sine.

En enkel utregning viser dermed at 500 000,- kroner på en sparekonto med 0,85 prosent rente gir en avkastning på 4 250,- kroner i året. Dersom samme beløpet flyttes til en konto med 2,30 prosent i rente, er avkastningen på 11 500,- kroner i året. Det betyr en gevinst på 7 250,- kroner.

Forbrukerrådet forteller at mange bankkunder rett og slett ikke er oppmerksomme på at det er mulige å få gode bankrenter. Mange tror det ikke finnes gode tilbud i markedet, og tenker ikke over at det bare tar få minutter å flytte penger til en bank med gode renter på innskudd.

Det eneste man børe være oppmerksom på er å bruke norske banker som er medlemmer av Bankenes sikringsfond. Da dekkes innskudd på opptil 2 millioner kroner for hver innskyter, dersom banken mot formodning skulle gå over ende. Banker som drives utenlandske konsesjoner har andre betingelser, for eksempel har svenske banker en sikringsordning på 0,9 millioner svenske kroner. Enkelte banker har også noe lengre behandlingstid på uttak, men sjeldent over to dager.