Julematen er inntatt, rakettene er skutt opp og vi befinner oss i 2019! Januar er måneden hvor veldig mange av oss skal i gang med nye mål for året. Alt fra vektnedgang, trening eller om det rett og slett er tid for å rydde opp i økonomien. Selv om det sies at jula varer helt til påske, er det også et kjent faktum at den plutselige etuasiamen for å endre ting ikke nødvendigvis vedvarer like lenge.

For deg som trenger en opprydding i økonomien kan det derfor vært lurt å ikke utsette dette alt for lenge. Hos STK Finans merker vi at Januar er den måneden i året hvor flest søker om refinansieringslån. Dersom du har opparbeidet deg flere små og kostbare forbrukslån, dyr kredittkortgjeld eller kanskje har hoppet på noen avbetalingsordninger som også kan bli kostbare med tiden, er det nå blitt tid for å samle dette i et større og mer gunstig lån.

Selv om Forbrukslån i seg selv ikke er å anbefale dersom man kan unngå det, vil det i mange tilfeller være mye penger å spare ved å kutte ned antall lån og samle alt i et større samlingslån. Søker man om høyere lånebeløp vil rentene bli lavere og for mange vil dette kunne gi en betydelig nedgang i det månedlige beløpet man betaler. Den totale rentebelastningen går ned og månedskostnadene blir redusert, slik at du hver måned sitter igjen med mere penger selv.

Disse pengene kan du med fordel bruke til å betale ned ekstra på lånet, slik at løpetiden blir så kort som mulig. Det er også naturlig å anbefale at du sammenligner tilbud fra flere banker, slik at du sitter igjen med det best mulige lånetilbudet. Her på siden kan du i skrivende stund fylle ut én søknad og motta tilbud fra opptil 16 ulike banker. Denne prosessen går helt automatisk og når første tilbud fra bankene kommer, vil det dukke opp en sms med tilgang til «min side». Der kan du sammenligne tilbudene i fred og ro, og du velger da helt selv om du skal slå til og ta et av disse tilbudene eller ikke.

Sjekkliste: 9 punkter for opprydding av privatøkonomien din

Når du først har bestemt deg for å rydde opp i dine økonomiske forhold, er det heller ikke bare din portefølje av gjeld du bør konsentrere deg om. De fleste av oss har en rekke ulike utgifter som trekkes hver måned, og selv om man kanskje ikke har noe å hente på alle punktene under, så anbefaler vi at du går igjennom sjekklisten punkt for punkt og tar deg tiden til å sammenligne priser og vurdere om du har kostnader som kan reduseres eller fjernes.

1. Treningsabonnement

Her har vi en synder for mange og Januar er den store måneden for treningssenterene. Dersom du har et fast medlemsskap hos en av senterene kan du vurdere om dette faktisk blir brukt nok til å forsvare prisen. Kanskje finnes det også rimeligere og vel så gode steder å trene på, eller du kan vurdere å trene ute i den frie natur, som er helt gratis.

2. Mobilabonnement

Det har etterhvert kommet en hel jungel av ulike abonnementer og valgmuligheter for oss forbrukere og det er til stadighet konkurranse om å få deg og meg som kunde. Har du et gunstig nok abonnement i forhold til bruken din, eller finnes det billigere alternativer som dekker behovet ditt? Å bytte mobilabonnement er såre enkelt og trenger ikke å ta mange minuttene. Det finnes flere tjenester som sammenligner mobilpriser og f.eks. hos Tek.no kan du raskt se hvem som er billigst på det norske markedet, justert etter hva slags forbruk du har.

3. Internett

Ikke alle har mulighet til å bytte leverandør av sitt faste internett hjemme, men dette er også en mulighet du bør sjekke opp. Hvem leverer i området du holder til i? Det kan også være lurt å sjekke om man betaler for høyere hastighet enn man strengt tatt har behov for. En krone spart er en krone tjent, og de faste utgiftene kommer jo måned etter måned, så en besparelse på bare 50kr i måneden vil gjøre en stor forskjell over tid.

4. Strøm

Å bytte strømleverandør kan virke komplisert og tidkrevende, men i dagens digitale verden har faktisk også dette blitt enkelt. Dersom du ikke er sikker, så start med å finne ut akkurat hvilket abonnement du har på strøm. Sammenlign så avtalen f.eks. på Strøm.no for å finne tilbyderen som er gunstigst for deg. Strøm har hverken lukt eller smak, så hvilket abonnement du har, bør avgjøres av hvem som til enhver tid har de beste prisene.

5. Streaming og tvabonnement

Etter hvert som den digitale utviklingen går videre så har mange av oss abonnementer på ulike streamingtjenester. Her er det også greit å ta en gjennomgang. Kanskje har du f.eks. abonnement på både Spotify og Apple Music? For de fleste så holder det med et abonnement per husstand. Det samme gjelder også streamingtjenester som Netflix, Viaplay, HBONordic osv. Ta et overblikk over faktisk bruk og se om noen slike abonnement kan kuttes ut. Kanskje du også har et abonnement på kabeltv som ikke blir brukt lite flittig lenger?

6. Forsikring

Også for forsikring finnes det i dag flere tjenester som gjør det enkelt å sammenligne og spare penger. Har man flere forsikringer som innbo, bil, ulykke etc. kan det være lurt å samle alle disse hos samme selskap. Ved bytte av forsikringsselskap vil man nesten alltid få gunstigere betingelser, da nye kunder blir prioritert. Ta derfor tak i forsikringene dine og hent inn nye tilbud fra flere ulike selskaper for å se hvor du får det beste totaltilbudet.

7. Boliglån

For deg som har lån med pant i fast eiendom er det også lurt å bytte bank med jevne mellomrom. Som med forsikring så prioriterer de fleste bankene å gi gunstige priser til nye kunder, og de aller fleste vil kunne oppnå bedre betingelser ved å skifte bank. Sammenligning kan du gjøre ved å opprette en standard epost som du sender til flere banker, eller du kan f.eks. benytte en tjeneste som Penger.no som gjør jobben for deg.

8. Mat

Her har vi en stor post for de aller fleste husstander, mat er noe av det vi bruker mest penger på. Sammenligning av priser finner vi ofte i media f.eks. ved å se på VGs matbørs. Bor du i et område med valgmuligheter bør du velge de rimeligste butikkene til hverdags og heller dra innom de dyrere butikkene når du har spesielle behov. Et annet tips er at du planlegger middager for en uke av gangen og handler inn alt i ett jafs. For de fleste av oss vil matbudsjettet øke etter hvor mange ganger vi faktisk drar i butikken. Det er lett å la seg friste av godbiter når man er sulten og dette gjelder for de fleste av oss.

9. Refinansiering

Har du flere små gjeldsposter her og der vil det ofte lønne seg å samle alle disse inn i et nytt og større lån. Dette kalles refinasiering og er noe vi hjelper deg med! Husk også at det er bedre å gjøre noe enn ingenting. Gå igjennom punktene på lista dag for dag, så vil du i løpet av kort tid ha redusert de månedlige utgiftene betydelig. Gjør det til en vane å sammenligne og sette utgiftene dine ut på anbud.

Trening

Selv om dette ikke har noe akkurat sammenheng med økonomien så henger hodet og økonomien sammen. Det å trene kan gjøre deg sterkere og gjøre at du tar bedre valg enn du ellers ville gjort. Du finner veldig mange nyttige tips på Fitfact.dk.

Gå igjennom unødvendige kostnader

Det er utrolig mye penger du kan spare om du faktisk ser på alt du bruker penger på. Kanskje du snuser, røyker eller kanskje du liker å spille litt på pengespill. Kanskje du gjør litt av alle disse tingene – da kan det være at du faktisk bruker en god del penger på nettopp dette. Ifølge nettsiden så bruker nordmenn flere milliarder kroner på casino hvert eneste år og dette er penger som du enkelt kan bruke på andre ting. På sigaretter og snus så bruker nordmenn flere milliarder kroner på dette,