Tusenvis av nordmenn har vært sandfaste på Gran Canaria - hva dekker egentlig forsikringen?

Flyplassene på Kanariøyene er i ferd med å gjenåpnes, men det vil ta tid før flyene er tilbake i rute. Mange sandfaste har i mellomtiden gjennom media uttrykt fortvilelse over manglende informasjon og oppfølging fra flyselskapene. Forbrukerrådet går nå ut med en påminnelse om hva flyselskapene har plikt til å dekke, og hva reiseforsikringen normalt dekker, dersom flyet er forsinket eller kansellert.

Er du blant de sandfaste på Kanariøyene skal flyselskapet du flyr med tilby deg tre alternativer. Disse er refusjon, ombooking på annen flyvning så snart som mulig, eller ombooking på annen flyvning på et senere tidspunkt. Grunnprinsippet er at dersom et fly er innstilt eller forsinket grunnet uvær eller andre naturfenomener, så er det flyselskapets ansvar å ta vare på deg.

I tillegg kan du ha rett til å få utgifter dekket, dersom du ikke har fått hjelpen du har rett på. Forbrukerrådet anbefaler at du først kontakter flyselskapet for informasjon, og at du møter opp på flyplassen. Blir flyet innstilt har du rett til å velge mellom å få pengene tilbake for billetten, ombooking til annen flyvning eller utsette reisen til et senere tidspunkt.

Dersom flyet ditt er forsinket med mer enn fem timer, har du også rett til å velge mellom å få pengene tilbake for billetten, ombooking eller utsette reisen til et senere tidspunkt. Du har også rett til å bli tatt vare på, gjennom å motta hotellinnkvartering og mat. Dette skal skje så lenge du venter på at flyet skal komme på vingene eller på en ombooking.

I utgangspunktet har du ikke rett til å kreve erstatning, men du kan reve å få dekket utgifter til mat og innkvartering, samt transport til og fra flyplassen. Det er viktig å merke seg at dette også gjelder dersom flyselskapet ikke gir deg tilbud om det. Dersom bagasjen din forsvinner, har du alltid rett til å kreve erstatning for tapt bagasje.

Det er viktig å ta vare på kvitteringer for utlegg til mat og overnatting, noe som må kreves av flyselskapet i ettertid. I tillegg har de fleste en reiseforsikring, som også kan dekke andre utlegg og utgifter som flyselskapene ikke dekker. Forbrukerrådet anbefaler at man setter seg inn i og blir kjent med reiseforsikringens vilkår.

Mange reiseforsikringer har løsninger som dekker andre utlegg og utgifter, som ofte er utlegg som ellers ikke dekkes av flyselskapet. Blant annet kan dette gjelde dekning av innkjøp av nødvendige klær og toalettartikler, dersom bagasjen din er innsjekket og utilgjengelig eller dersom den ikke har kommet frem. Noen reiseforsikringer dekker også kostnader for arrangementer du opprinnelig skulle ha deltatt på.