Forbukslån logo

Meny

NyheterOver 7 % vekst i kortbruken
kortbruk økning

Kortbruken i februar i år økte betydelig sammenlignet med februar i fjor.

Over 7 % vekst i kortbruken

De siste tallene fra Nets og Vipps viser at det i februar ble utført 162,7 millioner kortkjøp i Norge. Det er en vekst på 7,6 % sammenlignet med februar i fjor.

Publisert: 11. mar. 2020

Selskapene Nets og Vipps melder om en vekst på 7,6 % i den norske kortbruken i februar, sammenlignet med februar i fjor. Totalt ble det handlet varer og tjenester med kort for 51,6 milliarder i februar, noe som er en økning på 7,9 % sammenlignet med februar i fjor.

  • Deler av den kraftige veksten i februar skyldes at det var skuddår i år. Men selv uten skuddårsdagen viser statistikken en god økning i kortbruken fra i fjor. Det gjelder både for antall kjøp med kort, og selve beløpene det ble handlet for, sier Stein-Arne Tjore, pressesjef for Nets i Norge.

I februar ble bankkort utstyrt med BankAxept benyttet hele 126,8 millioner ganger. Det er 8,2 millioner flere ganger enn februar i fjor. Totalt ble det handlet varer og tjenester med BankAxept for omtrent 38,2 milliarder kroner.

I tillegg til kort med BankAxept, kommer kortbruk hvor det benyttes internasjonale kort, kredittkort og elektroniske gavekort. Alle kort som brukes i norske betalingsterminaler blir registrert og inngår i statistikken. I dette volumet er også handel på nett eller med mobil hos deler av de norske nettbutikkene inkludert.

Den populære løsningen med kontaktløs betaling vokser stadig videre, og utgjorde i februar 51,2 millioner av kortkjøpene. Det tilsvarer en vekst på 15,7 % sammenlignet med februar i fjor. 

  • Tallene viser at kontaktløs betaling nå er i ferd med å etablere seg som den foretrukne betalingsvanen for mange forbrukere. Dette er første måned hvor det ble gjennomført over 50 millioner kontaktløse betalinger. Denne veksten regner vi med at vil fortsette frem til sommeren, og vi spår at om noen måneder frem i tid så er halvparten av alle transaksjonene som gjøres kontaktløse, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps.

Kontaktløs betaling gir store fordeler både for butikker og for kundene, siden betalingsformen utføres mye raskere sammenlignet med andre betalingsformer. Nå kan du benytte kontaktløs betaling med alle BankAxept-kort, uansett størrelsen på beløpet. De tidligere begrensningene på beløp har blitt fjernet. For beløp over 400 kroner må du imidlertid oppgi PIN-koden din akkurat som når du setter inn kortet. Som en sikkerhetsforanstaltning må den også tidvis oppgis når du benytter kontaktløs betaling med lavere beløp, dette skjer på tilfeldig basis.

Hvor stort lån trenger du?

Lånebeløp:250 000 kr
250000
Nedbetalingstid:10 år
10
Månedskostnad:
fra 3 732 kr *

* Eksempel nom. rente 12,90%, eff. rente 13,76%. 250 000 kr over 10 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 197 860 kr. Totalt 447 860 kr.

Nom. rente 7,49%-26,9%. Eff. rente 8,99%-31,3%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.