Felles for alle tilfellene er at svindlerne går etter eldre personer, etter samme mønster som tidligere svindler. For «navnesvindlerne» velger ofrene sine ut fra hva de heter, det er navnene Gerd, Anne, Olga og Sigrid som blir utsatt. I tillegg til ti kunder som totalt har mistet verdier for 1,5 millioner kroner, rapporterer Sparebank 1 Nord-Norge om en strøm av kunder som har blitt utsatt for svindelforsøket.

Stein-Vidar Loftås, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 Nord-Norge, forteller at dette er en ny omgang av samme svindelmetode som er benyttet tidligere. På tross av at banken har innarbeidede rutiner for å stoppe forsøk på svindel, er det ikke alle tilfellene som fanges opp.

  • Bare de siste ukene har ti svindler blitt gjennomført. Totalt har ti eldre personer tapt over 1,5 millioner kroner, sier Loftås.

Målgruppen til svindlerne er som tidligere eldre kvinner. Loftås forteller at banken opplevde en tilsvarende svindelbølge for en stund tilbake, som roet seg før omfanget igjen har tatt seg kraftig opp. Han minner om at bankene aldri ringer kundene sine for å be dem om å oppgi koder.

For svindelen fungerer ved at eldre personer ringes opp av en person fra en vilkårlig bank, og påstår det gjelder en lånesøknad. Offeret som er oppringt nekter på at dette er tilfelle, og forteller samtidig hvilken bank de benytter. Offeret svarer at det må være en misforståelse, og lover å kontakte den aktuelle banken for å be dem om å ringe offeret siden de er i ferd med å bli utsatt for svindel. Så ringes offeret på nytt, men denne gangen opplyses det om at det er fra offerets bank. Svindleren forklarer at offeret har blitt utsatt for svindelforsøk, og ber om Bank-ID for å kunne forhindre svindelen.

Svindlerne går etter navn som typisk tilhører eldre personer – Gerd, Anne, Olga og Sigrid. Personen eller personene som har ringt dem opp, har det blitt brukt nordnorsk dialekt for at det skal virke ekstra troverdig.

  • Når svindlerne ringer for andre gang  og påstår at de ringer fra Sparebank 1 Nord-Norge, så snakker de med nordnorsk dialekt. I tillegg klarer svindlerne å ringe slik at nummeret de ringer fra vises som nummeret til banken, sier Loftås.

Han forteller at noen har vært skeptiske og bedt om bekreftelse på at det er Sparebank 1 som ringer, hvorpå svindlerne har bedt offeret om å sjekke nummeret det ringes fra. 

  • Ingen banker ringer kundene og ber dem om å oppgi koder, enten det er Bank-ID eller andre koder, sier Loftås.