Med reiserestriksjoner til mange av nordmenns foretrukne ferieland, er det mange som skal bruke sommerferien 2020 i Norge. Det betyr ferie i et av verdens dyreste ferieland. Mange har dessuten fått privatøkonomien rammet av permitteringer og oppsigelser. En undersøkelse utført av Sparebank1 viser at nesten 250 000 av oss har planer om å låne penger for å finansiere årets ekstra dyre sommerferie.

Den kjente forbrukerøkonomen Magne Gundersen i Sparebank1 er ikke nødvendigvis begeistret over dette.

  • Mange har fått bortfall i inntektene siden oppdrag og arbeid er borte, for disse er det ikke bra at de i det hele tatt tenker på å låne penger, dersom det ikke har tilstrekkelig med inntekt til å betale det med, sier Gundersen.

Han mener de som tilhører denne gruppen ikke bør øke belåningen, ta forbrukslån eller låne på kreditt. For andre har han motsatt råd, siden det tvert i mot kan være fornuftig å betale med kredittkort. Ofte er en reiseforsikring inkludert, som gjelder så fremt reisen betales med kredittkortet. Gundersen mener tommelfingerregelen må være å ikke bruke mer enn hva man vet man kan betale tilbake når regningen en dag kommer.

  • Dersom du ikke følger den regelen, så har du begynt å leve på forskudd. Da må du betale renter, og dersom du gjør det med en inntekt som allerede har blitt redusert, så kan enkelte få problemer, sier Gundersen.

Hans råd til personer i denne kategorien er å holde igjen på kostnadene, og vite hva man har råd til å feriere for. 

Tallene fra Sparebank1 viser at 5 % av befolkningen tenker å låne penger til årets ferie, noe som ikke er spesielt mange. Undersøkelsen forteller imidlertid ikke hva som er bakgrunnen for de som låner, mange kan eksempelvis ha gode årsaker til å betale tilbake etter ferien. Undersøkelsen viser også at det gjennomsnittlige feriebudsjettet i år er redusert med 25 %, noe Gundersen mener et positivt og et tegn på at folk styrer økonomien sin godt. På tross av dette ber han de som ikke nedjusterer budsjettet om å nedjustere ambisjonene sine.

  • Juster ned ambisjonene for årets ferie etter hva som er situasjonen for økonomien din. Det er mulig å ha en rimelig og grei ferie også i Norge, noe de fleste tross alt skal ha. Besøk familiehytta og venner, det er ikke nødvendig å spise ute og bo på hotell hele tiden.

Gundersen oppfordrer samtidig til å bruke lokalområdet, kommunale tilbud og feriere i lokalmiljøet. Det mener han gjør det mulig å bruke mindre penger, men likevel ha en fin ferie. Han minner om at Norge er et dyrt ferieland, men at pengene ikke forsvinner raskt før man bor på hotell og spiser ute hele tiden.

Et tips fra økonomen er å legge hotellferie til de større byene. For mens hoteller på tradisjonelle feriesteder har skrudd opp prisene denne sommeren, er det billigere i byene enn normalt. Det skyldes mangelen på utenlandske turister, som normalt ville besøkt byene.

Gundersen oppfordrer samtidig om at man må huske på at den økonomiske krisen ikke er over, og at det kan komme nye runder med nedstengninger og permitteringer. Han synes folk bør være forsiktige, spesielt de med en utrygg jobb bør holde igjen slik at de kan tåle nye perioder med lavere inntekt.

Forbrukerøkonomen forteller at Sparebank1 får mange spørsmål fra kunder som ønsker avdragsfrihet på lånene sine.

  • Det er ikke bare folk som er permitterte som ber om avdragsfrihet, det gjelder også andre som føler uro og utrygghet rundt hva som venter fremover. Det er også mange som forteller at de for første gang skal spare feriepengene sine, avslutter Gundersen.