Dette er en artikkel om investering. Investeringer skal aldri gjøres med lånte penger og kun penger du har råd til å tape. Dette er en artikkel om kryptovaluta som er ment som informasjon og ikke en oppfordring til å investere i kryptovaluta. Om du er usikker på om du burde investere i kryptovaluta så anbefaler vi at du tar kontakt med en profesjonell investeringsrådgiver. Spørsmål eller tilbakemeldinger på denne artikkelen kan du sende til olepetter@stkfinans.no.

2021 var definitivt året hvor kryptovaluta ble nesten vanlig. Man kunne høre folk på butikken snakke om kryptovaluta og på fester så snakket folk om krypto som om det var aksjer. Grunnen til dette er nok at veldig mange opplevde at verdiene i krypto steg ganske kraftig og flere ville være med på moroa. Siden toppen ble nådd i 2021 så har Bitcoin som er den største valutaen blitt halvert i verdi og flere andre valutaer har gått lenger ned. Kryptomarkedet er veldig volatilt og flere mener at krypto kan falle ennå lengre før det går mot bedre tider.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta som er basert på blokkkjede-teknologi. En blokkkjede er ifølge SNL en desentralisert regnskapsbok. Det betyr helt enkelt at det er ingen som sitter å bestemmer over den eller har kontroll over. Dette skiller seg fra lignende systemer som vi har i dag hvor det gjerne er en bank eller en myndighet som kontrollerer dette. Den første kryptovalutaen som ble laget er bitcoin. Denne ble laget av den anonyme personen med kallenavnet «Satoshi Nakamoto». Det er til den dag i dag usikkert hvem det er.

Enkelte hevder at det er avdød professor og andre hevder at bitcoin ble laget av CIA. Hvem det egentlig er som lagde den første kryptovalutaen kommer vi kanskje aldri til å vite men personen kommer til å prege verden i mange år og endre finans for alltid.

Les også hvordan du kan kjøpe bitcoin

Siden den tid så har det blitt laget flere tusen forskjellige kryptovalutaer. 99 % av disse er useriøse prosjekter som kun er laget for spekulasjon men det finnes noen unntak her:

  • Caradano
  • XRP
  • Litecoin
  • Ethereum
  • Solana

I tillegg så finnes det flere andre ganske ukjente men seriøse prosjekter. Hvis du vurderer å kjøpe kryptovaluta så anbefaler vi at du setter deg grundig inn i alle prosjekter som du velger å investere i.

Hvordan oppbevare kryptovaluta?

Når du har kjøpt kryptovalutaen så bør du snarest flytte den over til en digital lommebok. Det finnes veldig mange forskjellige løsninger og de er trygge. Du bør ikke oppbevare kryptovalutaen på børsen hvor du har kjøpt den, det er ikke trygt og kan ende med at du blir hacket.

Hvordan kjøpe kryptovaluta?

Det finnes i dag flere måter du kan kjøpe kryptovaluta på som du kan lese mer om på ITavisen.no. Du kan kjøpe den faktiske kryptovalutaen eller så kan du kjøpe eksponering mot dette. Sistnevnte er det enkleste men hvis man ønsker full kontroll over sin kryptovaluta så burde man kjøpe den faktiske valutaen. Det er ganske enkelt å kjøpe kryptovaluta:

  1. Gå inn på en kryptobørs (Firi, NBX, Coinbase for å nevne noen)
  2. Registrere konto
  3. Overfør penger til børsen eller bruk ditt kredittkort
  4. Velg den kryptovalutaen du ønsker å kjøpe
  5. Kjøp kryptovaluta

Hva må man tenke på før man kjøper kryptovaluta?

Før du velger å kjøpe kryptovaluta så må du først finne ut om det er en risiko du ønsker å bære. Kryptovaluta er veldig volatilt, det betyr at den svinger veldig i pris. Det betyr at om du setter inn 1000,- kroner så kan du fort ende opp med at de er halvert til 500,- kroner. Det er veldig viktig å ta en god avgjørelse når det kommer til risiko.

I tillegg så er det super viktig at du husker å skatte og informere Skatteetaten om du eier kryptovaluta på skattemeldingen. Dette gjør du hvert år og du skal skatte 22 % på alt av gevinster. Du får selvfølgelig samme fradrag hvis du taper penger.