EU og Storbritannia har fullført forhandlingene og inngått en avtalen som regulerer selve utmeldingen. Den innebærer at Storbritannia behandles som et ordinært EU-medlem i en overgangsperiode, som varer frem til og med 31. desember 2020. I denne overgangsperioden gjelder stort sett de samme reglene og lovene som tidligere. Etter overgangsperioden er det derimot flere endringer som oppstår dersom du skal besøke eller handle varer i Storbritannia.
Dersom du er borger i EU eller EØS kan du fortsette å reise til Storbritannia med gyldig pass, uten behov for visum. Reglene fra og med 2021 avhenger derimot av forhandlingene mellom EU og Storbritannia.
Ved slutten av 2015 var pundet på sitt sterkeste nivå i nyere tid, med en kurs på over 13 kroner. Ettersom rundene for eller mot brexit har vært mange, har pundet variert mellom 10 og 11 kroner. Nå er kursen imidlertid tilbake på over 12 kroner, stikk i strid med manges forventninger før brexit. Dermed er det ingen valutagevinst i sikte for nordmenn som ønsker en billigere ferie.
For deg som liker shopping i engelske storbyer eller på nett, kan det bli dyrere å ta med varer eller utføre varer fra Storbritannia. I overgangsperioden gjelder fremdeles samme vilkår for merverdiavgift og toll, hvilke regler som senere blir gjeldende er foreløpig uvisst.
Skal du kjøre bil i Storbritannia, vil et ordinært norsk førerkort være gyldig også etter brexit. Så fremt du takler kjøring på venstre side, vel og merke.
For mobilabonnement gjelder de samme prisene som for bruk innen EU og EØS ut 2020. Deretter vil det komme nye priser fra mobiloperatørene, som avhenger av hvilke avtaler de får på plass. Derfor bør du kontrollere hva du må betale for å bruke mobiltelefonen når du skal reise til Storbritannia.
Norske studenter som flytter til Storbritannia før 31. desember 2020, kan søke om opphold til og med 30. juni 2021. Mens Storbritannia fremdeles har overgangsperioden, får studenter fremdeles lån til å dekke skolepenger. Denne retten faller deretter bort. Studenter som holder på med flerårig utdannelse som fører til en grad, vil derimot få studielån ut studietiden.
Det europeiske helsekortet kan benyttes for helserelatert hjelp i Storbritannia, men gjelder kun til og med siste dag av overgangsperioden. Etter dette anbefales det på det sterkeste at du har en privat reiseforsikring med tilstrekkelig helsedekning, som må være i orden ved alle reiser til og i Storbritannia.