Hittil har kun et fåtalls reisearrangører gått konkurs, men det kan endre seg i tiden fremover. Regjeringen vurderer nå om ordningene som allerede er innført er tilstrekkelige til å hindre at arrangører går konkurs, og åpner for innføring av ordninger for å dekke tapte reisepenger. 

Forsikringsselskapene har hittil registrert over 200 000 krav etter kansellerte reiser. I disse dager må reisearrangører og charterselskaper tilbakebetale det kundene har til gode for kansellerte reiser, noe som fører til at det forventes økning i antall konkursene. Ulempen med dette er at Reisegarantifondet ikke nødvendigvis dekker forbrukernes krav ved en konkurs. 

Derfor har forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) varslet at regjeringen vurderer å innføre tiltak som dekker avbestilte reiser, dersom dette fører til at mange ikke får pengene sine tilbake dersom arrangørene går konkurs. En eventuell ordning skal også ta høyde for andre omstendigheter som fører til at refusjon uteblir.

  • Vi følger nøye med på situasjonen, og vi er klare til å innføre ytterligere tiltak dersom det viser seg at mange forbrukere ikke får pengene sine tilbake fra reiseselskapet, forsikringsselskapet, kredittkortselskapet eller Reisegarantifondet, sier Ropstad.

Han mener forbrukernes interesser må ivaretas dersom ferieturer som avlyses på grunn av koronakrisen ikke blir refundert. En eventuell refusjonsordning vil gjelde for forbrukere som ikke får tilbake pengene sine gjennom andre metoder.

  • Det er risiko for at noen kan falle utenfor ordningene, men foreløpig vet vi ikke hvor mange det er, sier næringsminister Iselin Nybø.

Reiserådene og avlyste reiser har ført til at reise- og charterselskapene nå står uten inntekter, i det som normalt er deres mest lønnsomme periode gjennom hele året.

Det er foreløpig ikke klarlagt hvordan forbrukernes penger skal sikres, og hvilke tiltak som kan bli innført. Totalt har norske forbrukere over tre milliarder kroner til gode for kansellerte reiser. Det viser beregninger utført av hovedorganisasjonen Virke, og gjelder for reiser som ble kansellert i perioden fra mars til og med 20. august.

Virke lar seg imidlertid ikke imponere over regjeringens utspill.

  • Det de må gjøre for å løse krisen for de 900 norske reiseselskapene, er at de raskt bidrar med pengene arrangørene trenger for å tilbakebetale 3 milliarder kroner. Dermed kan norske forbrukere bruke de samme pengene på å feriere i Norge i sommer, sier Ivar Horneland Kristensen, direktør i Virke.

Aldri tidligere har forsikringsselskapene fått så mange henvendelser fra forbrukere som har fått reisene sine avlyst. Antallet som har levert inn et forsikringskrav etter kansellerte reiser, har passert 200 000.

  • Det tar tid å få tilbake pengene man har krav på. Mange opplever dessuten at de ikke klarer å få kontakt med reise- eller flyselskapet. Reiseforsikringen dekker utgiftene som disse selskapene ikke dekker, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring.

Forsikringsselskapene kan imidlertid ikke forskuddsutbetale utlegg på vegne av flyselskapene. Det er derfor ingen automatikk i at forbrukerne får pengene sine tilbake, dersom et flyselskap somler med å tilbakebetale etter å ha kansellert en flyvning. For reiser kansellert i perioden 1. mars til 14. juni, har selskapene i utgangspunktet plikt til å refundere pengene innen tre måneder.