Det er mange her til lands som har det tøft økonomisk og presset rundt juleferingen har år for år blitt verre og verre. Kanskje er det på tide at man sier stopp og bruker juleferien til det som betyr noe: nemlig familie, god mat, omtanke, medmenneskelighet og venner?

Mange sliter med dyre lån, forbruksgjeld og kredittkortgjeld fra forrige julefering, så hva kan man gjøre?

Hvis du kjenner deg igjen i dette så anbefaler vi deg å lese videre!

Ikke gå i fellen

I det øyeblikket du spør deg selv om du kanskje skal bruke enda litt mer av kreditten på kredittkortet ditt til julegaver, slik at ungene få en god jul, er det på tide å tråkke inn bremsene! Det svært enkle og konsise svaret på dette spørsmålet ‘NEI’!

Vi ber deg i stedet for om å snu om litt på spørsmålet, og heller spørre deg selv: ‘Hva er en god jul?´

Vi skal komme tilbake til dette litt lenger ned, men inntil videre er det tilstrekkelig å kommunisere ut til barna dine at en ‘god jul’ ikke er sidestilt med antallet kroner vi bruker. I mange tilfeller vil den kortsiktige moroa som følger av å bruke penger vi ikke har på julegaver, bli etterfulgt av potensielt store problemer.

Dyre julegaver
Er en god jul synonymt med å måtte kjøpe massevis av dyre gaver?

Når vi sier problemer så kan vi for eksempel tenke oss diskusjoner og krangling som barna vil komme til å overhøre når regningene på disse kredittkortene starter å falle ned i postkassen på nyåret.

I verste fall kan det bli enda mer kritisk, eller at ting må innstrammes enda mer, etter at de såkalte ‘nødvendige’ julegavene blir liggende under sengen og samle støv etter kort tid. Hva skjer når kredittkortregningene kommer? Hva mister man? Kanskje har man ikke penger til å betale barnehageregningen? Kanskje har man ikke råd til å kjøpe seg nye sko? Kanskje klarer man ikke å håndtere huslånet?

En enkel jul kan gjøre godt!

Når sant skal sies så kan en litt enklere og magrere jul være en langtidsvelsignelse for dine barn. Hva er egentlig galt med bare å fortelle dem sannheten. Du trenger naturligvis ikke å gå inn i de ‘blodige’ detaljene, men hva om du / dere bare satte dere ned og fortalte dem følgende:

Denne julen kommer til å bli litt spesiell, men kanskje ikke helt som dere forventer det. Dette året må jeg / vi gjøre noen vanskelige valg. Vi skulle ønske vi hadde nok penger til å kjøpe masse gaver, men det har vi ikke. Vi har penger til å betale for det vi virkelig har bruk for: huset, maten og klær, men ikke hvis vi bruker masse penger på å kjøpe dyre gaver. Dette året skal vi derfor ha en litt spesiell jul, og vi skal bruke tiden på å hygge oss sammen og tenke på hvordan de som ikke har så mye har det nå.

Hvis du klarer å formidle dette og ha det som en inngang til julefeiringen, kan du nærmest gjøre hele høytiden til et slags spill. Spør barna dine, avhengig av deres alder, om å gjøre gode gjerninger denne julen. Minn barna på hvorfor vi feirer jul og fortell noen hyggelige historier fra f.eks. bibelen og Jesu fødsel. Kanskje kan de tegne låven hvor han ble født eller kanskje lage en stall og krybbe med fyrstikker, ispinner og lim? Det er ikke snakk om at det nødvendigvis skal formidles et kristent budskap, men man kan rett og slett fokusere på at julen handler om å bry seg om andre som kanskje ikke har det så veldig enkelt. Tenk litt stort og snakk litt om alle barna rundt om i verden som kanskje må leve et helt liv i fattigdom. Kanskje er det en idé å gi julegaver med mening, slik som man kan gjøre gjennom Plan Norge hvor pengene går til de som virkelig trenger det.

Hva handler julen om
Hva handler egentlig julen om?

En annerledes jul

Som sagt: å fortelle barna om dette er én ting, men å gjøre ord om til handling er noe ganske annet. La oss rett og slett gjøre julen litt annerledes i år. Hvorfor ikke skru av TV’en og bruke kveldene til å forberede dere til en forfriskende annerledes jul! Videre i artikkelen får du noen forslag til idéer som du kanskje kan vurdere:

1. Hjemmelagde gaver

Er du en som hekler? Hvorfor ikke hekle pynt som vennene / familien din kan henge på juletreet? Hvis du liker å lage mat så kan du kanskje lage en liten matrett som kan fryses ned og tas opp på julaften (husk på at det ikke trenger å være så kostbart, og du kan for eksempel tørke frukt og legge i glass). Det er tusenvis av måter å lage julegaver på, og det er egentlig bare å finne et par hjemmelagde gaver som passer dere. Gjør det hele til en familieaktivitet og hold dere opptatt i jula!

2. En kjøpegave pr. barn

Fortell barna deres at det kun vil bli en ‘spesialgave’ i år, og la dem få et lite hint om hvilken prisklasse det dreier seg om. Hold deg til dette! Gå i butikken med en liste og ikke gå i fellen ved å kjøpe ‘bare en liten ekstra ting’.

3. Gi tids-gaver

Noe som er spennende å gi til venner og familie er ‘tids-gaver’ og ingenting er mer spesielt og personlig enn dette. Det er mange ting som kan gjøres her, og for eksempel kan man gi familien kuponger hvor de kan få en 15-minutters fotmassasje eller en 30 minutters ryggmassasje. Kanskje kan du gi familien en middagskupong som de kan løse inn hjemme hos dere? Der er massevis av muligheter her, og du kan laste ned stilige design på gavekort fra nettet som du kan bruke til dette. Hvis du har noen unge familiemedlemmer som har fått barn så kan du gi dem en gavekort med en kveld med gratis barnevakt. Mulighetene er som sagt endeløse her!

4. Se etter måter å kunne gi til andre

Ingenting vil noen gang være mer verdifullt for dine barn enn dette punktet. Hvis dere, gjennom eksempel, viser hvordan man kan være gode mot andre og glede andre mennesker. vil dette være en uvurderlig læring for barna. Hvorfor ikke bruke litt av deres begrensede budsjett til å lage et måltid til noen som er verre stilt enn dere? Hva med å stikke innom sykehjemmet og glede noen eldre med litt søtsaker? Denne giveropplevelsen vil bli noe som deres barn vil huske hele livet sitt. De kommer alltid til å huske den julen hvor ‘mamma og pappa hadde lite penger, men allikevel lagde mat (eller kjekser, kaker etc.) til noen som hadde bruk for det.’ Noe annet man kan gjøre er rett og slett å lage en liten sandwich eller noe lignende å gi til en hjemløs person. Det er så mye man kan gjøre for andre mennesker som har det verre, så her er det bare å bruke oppfinnsomheten!

Veldedighet jul
Er det en idé å gjøre noe hyggelig for noen andre i julen?

5. Gi nødvendige ting i gaver

Hvis ligger an til å bli tynt med julegaver under treet hvorfor ikke pakke inn noen artikler som er nødvendige. Hvis dere for eksempel allerede har planlagt å kjøpe ting som undertøy, t-skjorter, sokker og så videre, så kan dere godt kjøpe det allerede nå og pakke det inn som gaver og legge dem under treet. Nei, barna vil kanskje ikke like det like godt som leker, men de vil allikevel få en bedre og forlenget juleopplevelse. Et annet lite tips for å spare penger: hvorfor kjøpe dyrt innpakningspapir når du kan bruke noen tegneserie-sider som papir på gavene til barna?

Avslutningsvis

I starten av artikkelen snakket vi litt om hva man egentlig mener med en ‘god jul’. Ettersom man blir eldre så blir sannsynligvis tingene litt tydeligere. Vi tenker i alle fall at en god jul har lite å gjøre med hvor mye ting og tang vi får. Vi tror i alle fall at vi gjør barna våre en bjørnetjeneste ved å lære dem opp til å definere en god jul på denne måten.

Ja, vi er klar over at dette nærmest er anti-kulturelt i dagens samfunn, og ja, vi er også fullt klar over at svært mange i Norge har et annet perspektiv på julen enn dette.

I all ærlighetens navn må det dog være tillatt å påstå at det materialistiske aspektet ved julefeiringen har gått alt for langt, og at folk bruker altfor mye av sine surt opptjente penger på gaver som gir en kortsiktig glede og svært liten nytte. Julen burde i langt større grad handle om å se sine nærmeste og hjelpe de som har behov for det, og ikke bare fokusere på å utnytte Black Friday på best mulig måte for å skaffe flest mulig julegaver. Hadde det vært litt fornuftig økonomisk sans i oss hadde vi ventet til over nyttår med å kjøpe hverandre gaver ettersom det aller meste stort sett er på salg da – problemer da er jo bare at vi ikke har noen penger igjen på kontoen…

Vil ikke barna våre kunne få et annet perspektiv på julefeiringen når de blir voksne hvis vi som foreldre bruker litt sunt bondevett og lærer dem at julen ikke bare handler om dyre gaver, men også om å bry seg om andre mennesker?

Våre barn vokser inn i en tøffere og tøffere kynisk verden, og vi tror faktisk av vi gjør dem en stor tjeneste ved å gi dem et annet perspektiv på feiringen.

Vi er overbevist om at en bevisst dreining vekk fra fokuset på gaver og materialisme i julefeiringen vil være et gode som også fremtidige generasjoner vil nyte godt av.

God julefeiring!