Forbukslån logo

Meny

NyheterGrensen for betaling uten PIN-kode økes
kontaktløs betaling uten pin-kode

Grensen for kontaktløs betaling uten PIN-kode økes til 500 kroner for å redusere smittefaren.

Grensen for betaling uten PIN-kode økes

Etter stor etterspørsel fra både kunder og butikker, har grensen for kontaktløs betaling uten PIN-kode blir økt til 500 kroner. Løsningen er kjent som «tæpping», og støttes av alle norske betalingsterminaler.

Publisert: 27. mar. 2020

Kontaktløs betaling – også kjent som «tæpping» – har vært i kraftig vekst det siste året. Alle norske bankkort med BankAxept og alle norske bankterminaler støtter nå kontaktløs betaling. Transaksjonsgrensen for å slippe å taste inn PIN-koden var først på 200 kroner, deretter ble den økt til 400 kroner og er nå oppe i 500 kroner. Grensen økes og trer i kraft ettersom terminalene rundt i landet løpende oppdateres.

Bakgrunnen er et stort antall henvendelser fra både kunder og butikker, som har bedt om at transaksjonsgrensen ble hevet til 500 kroner for å forsøke hindre unødvendig virussmitte gjennom bruk av kortterminalene. Kontaktløs betaling betyr at antall berøringer ved betalingstidspunktet reduseres, siden færre må taste inn PIN-kode eller stikke kortet inn i terminalen. Flere norske butikkjeder oppfordrer kundene sine til å benytte kontaktløs betaling fremfor å sette inn kortet i terminalen når de betaler.

Ni av ti betalinger i norske butikker gjelder beløp under 500 kroner, noe som betyr at et potensielt høyt antall butikkunder fremover slipper å taste inn PIN-koden sin. På grunn av lovreguleringer og for å gjøre betalingsmetoden så risikofri som mulig for korteiere, brukersteder og banker, må det være en øvre grense for bruk av kort. Bruken av PIN-koden forsvinner ikke helt, siden korteieren av og til må taste den inn også ved beløp under 500 kroner. Dette skjer helt tilfeldig, og fungerer som en sikkerhetsforanstaltning for å forhindre misbruk av kort.

Økt bruk av betalinger gjennom Vipps er et annet tiltak flere bedrifter har innført, noe som også sikrer kontaktløs betaling. Kundene betaler gjennom sin Vipps-konto fremfor å bruke kontanter eller kort i kassen i butikken. De siste ukene har Vipps opplev stor økning i henvendelsene fra bedrifter som ønsker å kunne tilby en betalingsform som ikke trenger fysisk håndtering.

Elkjøp er en av aktørene som har innført kontaktløs betaling med Vipps, noe som i dag gjelder for de fleste Elkjøp-butikkene. I kassen kan kunden velge å betale med Vipps fremfor å betale med kort. I tillegg tilbyr kjeden at varene kan leveres på parkeringsplassen utenfor butikkene, og betales med telefon direkte fra bilen. I tillegg har både Elkjøp og Power i enkelte butikker innført drive-in løsninger, hvor kundene får hjelp og handler uten å forlate bilene sine.

Hvor mye vil du låne til refinansiering?

Lånebeløp:250 000 kr
250000
Nedbetalingstid:10 år
10
Månedskostnad:
fra 3 732 kr *

* Eksempel nom. rente 12,90%, eff. rente 13,76%. 250 000 kr over 10 år.
Etableringsgebyr 950 kr. Kostnad 197 860 kr. Totalt 447 860 kr.

Nom. rente 7,49%-26,9%. Eff. rente 8,99%-31,3%.
Rente baseres på individuell kredittvurdering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å oppgi din e-postadresse samtykker du til å få periodiske e-poster fra oss om privatøkonomi og lån. Du kan når som helst melde deg av.