Som voksen får man ofte den velkjente tilbake-til-skolen følelsen når august begynner å nærme seg. I årevis har det vært slik for mange av oss, og faktisk kjenner man nærmest litt på trangen til å kjøpe seg et nytt pennal skrivebok hvert år!

I denne artikkelen skal du få 10 tips for hvordan du kan gjøre overgangen fra late sommerdager til aktivt arbeid for bedriften din bedre – enten du eier eller er ansatt.

Introduksjon

Faktisk er det slik at august kan føles mer som starten på et nytt år enn januar, og slik er det nok mange som har det. Mange planlegger enda mer og tenker mer strategisk både over det personlige livet og livet på jobb denne måneden.

På høsten er det ofte en aura av spenning og optimisme for de kommende månedene, i motsetning til hvordan ting kan føles i januar. På vinteren sitter man som regel igjen med flere negative grunner til å reevaluere enn på sensommeren. Kanskje har det noe med vårt arktiske klima å gjøre? Vinteren kan være ganske så barsk og kjølig, mens høsten har noe mer oppløftende over seg.

Høsten er fin for vekst i bedriften din!
Høsten er fin for vekst i bedriften din!

Hvis man bor i strøk som våre så har våren og sommeren kanskje vært litt bedagelig og disig, og for de fleste bedrifter går ting litt saktere enn normalt. Både kundene og de ansatte forsvinner ut og inn av kontorene på forskjellige ferier og helligdager, avtaler inngås ikke så raskt som vanlig, arbeidet blir ikke gjort i samme fart og store avgjørelser har kanskje blitt utsatt.

Med en frisk og skinnende høst i vente er det derfor på tide å sparke igang en ny vekstperiode for bedriften!

Som sagt: du får her noen forslag til hvordan du kan komme tilbake til jobb etter ferien og oppleve en suksessrik høst, men pass på å beholde den gode sommerfølelsen i kroppen!

Fokuser på det positive

Uansett om du er en bedriftseier eller medlem av et team kan du av og til sitte igjen med en litt doven følelse når det kommer til jobben din og dine arbeidsoppgaver – spesielt når du er tilbake etter ferie.

Minn deg selv på om hvorfor du startet bedriften eller begynte å jobbe der. Tenk på hva du ønsket å oppnå og hva du ønsket å bygge opp og hvordan du ønsket å vokse som en person eller som entreprenør.

Tenk på alle tingene du elsker med det du gjør; selge, møte kunder, løse problemer, være innovativ, være kreativ og arbeide sammen med teamet. Når du har gjort det er det bare å finne ut hvordan du kan få gjort mer av nettopp dette.

La disse positive følelsene være en drivkraft for aktiviteten din og bruk den til å spre positivitet i teamet ditt.

Kritisk tenking bedrift
okus på det negative er også nyttig!

Fokuser på det negative

Selv om man i utgangspunktet er en svært positiv person så kan det allikevel være god verdi i å undersøke det som er negativt. Man kan kanskje heller kalle en slik prosess for kritisk tenkning.

Det er ikke bestandig like gøy å få dårlige tilbakemeldinger på det man har prestert, men man skal allikevel huske på at denne informasjon kan være uvurderlig når det kommer til videre utvikling av det produktet man holder på med. Hvordan skal man ellers få vite hvordan man skal gjøre det bedre? Hvordan skal man stoppe kundefrafallet hvis man ikke vet hvor problemet ligger?

Man skal undersøke alt det man elsker med arbeidsplassen, men det er altså også viktig å se nærmere på hva som ikke fungerer like bra. Hva er det som ikke fungerer? Hva er det som gjør deg mindre fornøyd og som kanskje holder både deg, teamet og bedriften tilbake? Er det en prosess som trenger justering? Må du ansette noen for å gjøre noe som du ikke liker så godt, slik at du kan konsentrere deg om det du er best på? Må du si opp det ene råtne eplet som sørger for at stemningen blir dårlig?

Kikk nærmere på hva som ikke er bra i jobbsituasjonen og finn ut hva som må skje for å endre dette.

Fokuser på pengene

Forhåpentligvis har du full kontroll på hva som skjer med bunnlinjen i bedriften, nå som august har kommet og vi beveger oss inn i en fersk forretningssesong. Når du kommer tilbake på jobb skader det aldri å kikke over de finansielle målene og sammenligne med hvor du står i dag.

September markerer i tillegg den første måneden i det siste kvartalet av året, så august/september er et bra tidspunkt å reevaluere utsiktene fremover, undersøke kostnadene og lage en plan for hvordan du skal få dette kvartalet til å telle.

Fokus på penger bedrift
Fokus på pengene er alltid viktig i en bedrift!

Ikke stopp der! Høsten er også tiden for å begynne å planlegge de finansielle målene for det neste året og å se på hva du behøver for å komme dit du ønsker. Trenger du investeringer utenfra? Hvor skal disse komme fra?

Du må begynne å forberede deg på hvordan du skal selge dette inn nå.

Ta en pep-talk med teamet

Du har garantert vært på en skolestart hvor rektoren har en aldri så liten samling hvor det snakkes om det kommende året og mange andre ting. Akkurat det samme burde du gjøre med teamet ditt.

Sannsynligvis har det ikke vært en eneste uke i sommerferien hvor alle har vært på jobb samtidig, og dette er derfor en god mulighet for å få folk sammen og minne dem på om hva planene er i tiden fremover.

Arranger dette møtet så tidlig som overhodet mulig etter at alle sammen er tilbake fra ferie.

Pass på at tonen på møtet er både positiv og motiverende. Minn alle på om de flotte tingene dere har oppnådd som team, og få dem fokusert og oppspilt på målene for fremtiden – både de kortsiktige og de langsiktige.

Oppmuntre også til deltakelse, og få hvert ledd i bedriften til å komme med en oppdatering om hva de har gjort og hva de skal jobbe med de kommende månedene.

Dette kan hjelpe å få medarbeiderne dine ut av feriemodus og tilbake i fyr og flamme igjen. Det er også en subtil måte å forklare at det er på tide å komme seg i sving igjen og å få ting gjort.

Men husk: alle har behov for en myk start etter ferien!

Peptalk bedrift
En god peptalk kan motivere de ansatte!

Ta et møte med hver avdeling

Selv om du eier et lite selskap så har hver person på ditt team forskjellige mål, tilnærminger, utfordringer og forventninger knyttet til jobben sin.

Sannsynligvis har du ikke snakket med de forskjellige avdelingene / personene i selskapet de siste månedene, og et slikt møte er derfor en super måte å holde deg oppdatert på et mikronivå. På denne måten kan du hjelpe til med å løse eventuelle problemer før de blir for store og uhåndterlige. Kanskje en liten feriehistorie eller to er på sin plass også?

Har de tilstrekkelig ressurser eller har de faktisk for mye ressurser. Er det et gap i ferdighetene i gruppa? Kanskje har de forslag til hvordan de kan jobbe mer effektiv, få inn nye kunder eller utvikle en ny service eller et nytt produkt?

Å ta seg tid til å samtale én-til-én med avdelingslederen eller å gå gjennom hele gruppen vil sørge for at du er bedre informert om hva som skjer i bedriften. Det vil også være motiverende for de ansatte når du viser at du er både engasjert og interessert.

Invester i bedriften din

Hvis bedriften din skal vokse må du gjøre investeringer. Finn ut hvor behovene i selskapet ligger, undersøk hvordan du kan løse utfordringen og evaluer det du potensielt vil sitte igjen med etter investeringen. Husk også på å tenk over hva du har råd til å bruke. Sjekk gjerne forsiden vår hvis du har behov for kapital.

Dette kan for eksempel være ny teknologi på kontoret, og da nytt datautstyr, en ny server og så videre. Kanskje investerer du i en ansatt gjennom å sende ham/henne på et kurs slik at de tilegner seg nye ferdigheter? Eller kanskje ansetter du endelig den selgeren som kan hjelpe deg med å få forretningene til å vokse?

Du kan naturligvis også investere i deg selv gjennom å oppsøke en mentor eller en coach som kan hjelpe deg med å vokse.

Det er sannsynligvis mange sider av bedriften din som kan dra nytte av litt ekstra tid og penger, men selv om du bare velger én ting for den kommende høsten så vil du trolig høste resultatet av denne investeringen i det kommende året.

Ta kontakt
Gjenoppta kontakten med forbindelsene dine.

Rekk ut en hånd og gjenoppta kontakten

Selv om vi alle elsker sommeren og den herlige ferien så er det allikevel mange som ser frem til å komme tilbake i arbeid igjen. Man får de daglige rutinene tilbake, alle er fokusert og man kan gjenoppta kontakten med andre mennesker.

Et godt tips kan være å sende ut en personlig e-post til dine kunder/kontakter/klienter når du er tilbake fra sommerferien. Spør om de har hatt en fin ferie og sjekk hvordan det går. Noe annet som er smart er å inkludere et par nye prosjekter for å få i gang en samtale.

Kanskje har dere snakket om noe før ferien, eller kanskje det er noe helt nytt? Poenget er i alle fall å reengasjere og minne dem på om at du er klar til å skride til verket.

Hvordan man tar kontakt kan også være avhengig av forholdets natur. Noen kan det være greit å ta en kopp kaffe med ansikt til ansikt, mens man med andre kan foreslå et møte hvor man planlegger fremdriften for nye prosjekter de kommende månedene. For andre kan det altså holde med en enkel e-post hvor du minner dem på om din fortsatte eksistens etter en lang sommer.

Å gjenoppta kontakten med eksisterende samarbeidspartnere og øvrige i nettverket ditt er en flott måte å sparke i gang prosjekter som har blitt lunkne i løpet av sommermånedene.

Alle er tilbake i manesjen og klare til å komme i gang, og timingen er derfor perfekt for å gjøre noen nye og gode avtaler!

Finn noe avstressende å gjøre

Livet er fullt av stress og arbeid kan være stressende. Selv om du elsker det du driver på med vil du uten tvil oppleve enkelte dager som er tyngre enn andre. Eier du din egen bedrift kan du sannsynligvis firedoble stressnivået!

Selv om du ikke bestandig kan kontrollere hva som skjer på jobb og personlig, så er dét å ha en plan for stressmestring noe som kan hjelpe deg med å unngå følelsen av å være utbrent. Når man er utbrent og sliten blir man ineffektiv som både leder og arbeider, og dette vil gå ut over den daglige driften.

Stressmestring
Å blåse ut damp kan være nedstressende!

Å ha en eller annen hobby kan derfor være gull verdt, og de å blåse ut litt damp og energi er slett ikke dumt. Spill squash, fotball, tennis, sykle, løp… det er masse du kan gjøre for å brenne av litt frustrasjon og stress.

Hvis du ikke er et idrettsmenneske er det enda flere aktiviteter du kan hive deg med på. Pusling, modellbygging, håndverk, keramikk eller kryssord. Det kan altså være hva som helst så lenge det fungerer som stressmestring for deg – målet skal være å nullstille seg!

Spis bedre

Legg merke til at vi bruker ordet ‘bedre’, og årsaken til dette er at det er så mange artikler, nyheter, blogginnlegg og tips om matvaner. Det ropes og skrikes fra alle kanter om hvordan vi burde spise og hvordan vi ikke burde spise. Det er gluten opp og i mente, det er fett og sukker, karbohydrater er bra da, men ikke da og så videre.

Hvorfor ikke bare foreta en trinnvis forbedring av kostholdet i stedet for å gå i en fullskala krig hvor man veier for og i mot på hundrevis av matvarer? Spis litt bedre, men ikke nødvendigvis best!

Vi skal ikke komme med noen dom overfor deg og det du har spist i sommer, men vi kan trygt fortelle deg at vi har spist nok grillmat, burgere med ost og bacon, pølser i brød og potetgull til å få det til å surkle i arteriene våre!

Det viktigste er derfor å komme seg tilbake på et litt bedre spor i det minste. Ikke på grunn av vekt, men på grunn av hvordan man føler seg når man spiser all den maten og samtidig skal forsøke å jobbe. Man blir sigen, humørsyk og gretten av et så tungt kosthold!

Mat er drivstoffet til kroppen din: putter du søppel på tanken vil den ikke prestere like godt som med litt bedre mat.

Vi vet du har det travelt – det har vi alle – men finn allikevel en måte å spise minst ett måltid om dagen som er litt bedre og næringsrikt.

Søvn er ufattelig viktig!
Søvn er ufattelig viktig!

Sov godt!

Mange av oss har hatt foreldre som har vært nærmest sykelig opptatt av hvor viktig søvn er for oss. De kunne være knallharde på dette med leggetider slik at vi fikk tilstrekkelig med søvn.

Kanskje irriterte man vettet av seg over det da man var tenåringer, men i voksen alder skjønner man hvor viktig det er.

Hvis man ikke får nok søvn føler man seg nærmest som om man er i bakrus – og da er ikke de morsomme historiene fra festen kvelden før inkludert.

Man fungerer rett og slett ikke ordentlig, og man blir gretten og ender opp med å spise søppelmat.

Mange sier at de kan sove når de dør, men faktum er at vi behøver søvn for å fungere skikkelig. Punktum.

Man kan jukse og trikse seg ut av en masse forskjellige ting og situasjoner, men kroppens behov for søvn er ikke en av dem.

Uansett om du velger å ikke gjøre noe av dette vi har skrevet når du kommer tilbake på jobb etter ferien, så sørg i det minste for at du får deg gode netter med god søvn.

Mangel på søvn kan i stor grad påvirke din mentale og fysiske helse negativt, og det mentale og fysiske er essensielt for å holde deg på tå hev og ha kontrollen på arbeidslivet / bedriften din.

Ha en glimrende høst!