Forbrukerrådet advarer mot strømavtaler

Forbrukerrådet oppfordrer alle landets strømkunder om å sjekke strømavtalen sin. Oppfordringen kommer etter at Forbrukerrådet har tatt en gjennomgang av markedet. På tross av at spotprisen på strøm for tiden er svært lav, er det mange som likevel betaler blodpris for strømmen. Forbrukerrådet advarer nå mot strømavtaler med såkalt variabel pris. Gjennomgangen Forbrukerrådet har utarbeidet, viser at de variable avtalene kan koste både to og tre ganger mer enn markedsprisen på strøm. Statistikker utarbeidet av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter tallene til Forbrukerrådet.

  • Kontroller strømavtalen din nå. Bytt til spotpris eller fastpris dersom du ikke allerede har en av disse avtalene, er den tydelige beskjeden fra forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

Etter massiv markedsføring av strømselskapene, er det mange strømkunder som kjøper strøm med variabel pris. Strømselskapene tjener gode penger på å selge dårlige avtaler til kundene sine, uttaler Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet står bak nettjenesten strømpris.no, som er laget for at det skal være enkelt å finne de gunstigste tilbudene. Tjenesten benytter spotpris som utgangspunkt, samtidig som fastpris finnes under en egen fane. De såkalte variable avtalene er tilgjengelig under fanen med variabel pris.

Forbrukerrådet er av den oppfatning at strømselskapene markedsfører de dyreste avtalene på en måte som er uærlig og som lurer kundene. Et eksempel på dette er markedsføringen til Hafslund, som forteller om «direkte variabelpris» og at «avtalen følger markedsprisen». Forbrukerrådets gjennomgang viser at det ikke er i nærheten av å stemme. Undersøkelsen til Forbrukerrådet har derimot avdekket at den variable avtalen nå er omtrent 200 prosent dyrere enn markedsprisen på strøm.

Norgesenergi  markedsfører «Topp ti garanti» som sin variable avtale, og forteller at den «alltid er blant de ti beste og i tillegg gir garantert konkurransedyktig strømpris». Også dette er svært langt fra sannheten.

  • Det eneste som er garantert med avtalen til Norgesenergi, er at kundene blir lurt til å betale altfor mye. Fakta er at den aller dyreste spotprisavtalen er billigere enn samtlige av tilbudene med variabel pris på markedet. Ved sammenligning med fastprisavtalene, må man helt ned til 48. plass på strømpris for å finne en like dyr avtale, forteller Inger Lise Blyverket.

Forbrukerrådet mener det er vanskelig å forstå hvorfor strømkunder trenger noe annet enn spotprisavtaler eller fastprisavtaler. De mener at dagens marked med utallige avtaler, gjør det svært vanskelig for kundene å gjøre gode og riktige valg. Forbrukerrådets råd er derfor at strømkundene sjekker strømavtalen jevnlig, og bytter dersom de kommer dårlig ut. Bytte av strømleverandør gjøres på et blunk fra strømselskapenes nettsider.