Eiendom Norge har utarbeidet tallene som viser fortsatt vekst for fritidsboliger i den norske fjellheimen. Interessen for hytte på fjellet i Norge er stabilt høy, fra februar 2019 til januar 2020 ble det solgt 3 899 fjellhytter i Norge – hvilket er en oppgang på 2,4 % fra sist år. Tallene viser samtidig at en gjennomsnittlig fjellhytte nå koster 2 millioner kroner.

Det er kommunene Trysil, Krødsherad, Ringsaker (Lillehammer – Sjusjøen) og Sigdal (Norefjell og Haglebu) som topper statistikken over flest antall omsetninger. De høyeste prisene finnes derimot i kommunene Øyer (Kvitfjell og Hafjell), Hol (Geilo, Ustaoset og Haugstøl) og Flå.

  • Den sterke prisutviklingen for hytter på fjellet fortsetter nå for femte året på rad. Prisveksten har imidlertid avtatt sammenlignet med de fire siste årene, forteller administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

På seks år har dermed prisene for fjellhytter økt med totalt omlagt 30 %. Prisveksten i 2015 var på 8,3 %, i 2016 var den på 7,7 %, i 2017 var den på 5,7 % mens i 2018 var den på 5,4 %.

Vurderer du å kjøpe hytte? Finn beste hyttelån her!

For sesongen 2019/2020 ble det satt ny rekord i antall omsetninger av fjellhytter. Foreløpig er det ingen tegn til at denne interessen reduseres. Det er mange som har planer om å realisere hyttedrømmen og som gjør nettopp det, noe tallene viser – både for brukte hytter og nybygde hytter.

Noen området har hatt en betydelig økning i antall omsetninger det siste året. Dette gjelder spesielt for kommunene Trysil, Hol og Sigdal. Gjennomsnittlig salgstid har økt fra 91 til 101 dager. De raskeste salgene skjer i Kvam med 49 dager, mens de tregeste skjer i Bykle (Hovden) med 137 dager.

  • Det er normalt lengere salgstid  for fritidsboliger enn for ordinære boliger. Den gjennomsnittlige salgstiden har gått vesentlig ned, siden toppen vi så i 2015. Derimot har den økt de to siste sesongene, uttaler Lauridsen.

Gjennomsnittlig ble hytter på fjellet solgt for 2,5 % under prisantydningen. Selgerne må derfor forvente å godta en pris under prisantydningen, hvilket er historisk vanlig for hyttemarkedet. Utvalget fjellhytter er høyt i de fleste områdene vi måler i statistikken. Det medfører at kjøperne har mye å velge mellom, og at de bruker god tid på å ta en kjøpsbeslutning.

Vi gjør oppmerksom på at hytter av enklere standard som f.eks hytter med solcellepanel og hytter uten innlagt vann kan ha en helt annen prisutvikling.