I 2018 opplevde nordmenn strømregninger av rekordstørrelse og det spås nå at 2019 kan bli enda mere utfordrende. Ifølge en pressemelding fra strømleverandøren Ishavskraft er det svakere norsk kronekurs som vil føre til at strømprisene vil øke i inneværende år. Nord Pool som er den nordiske kraftbørsen der strøm kjøpes og selges gjør nemlig sine transaksjoner utelukkende i euro, noe som fører til at forskjeller i valutakursene har stor betydning også for de norske strømprisene

I perioden 2002 til 2018 har snittprisen på en euro holdt seg på 8,30 kroner og man har på det høyeste måttet betale 10,06 kroner per euro.

Hvis vi ser på eurokursen de siste 16 årene og sammenligner med dagens kurs, betyr det ene og alene en økning på ca. 10 øre/kWh i strømpris

Tom Eirik Olsen

Ifølge Tom Eirik Olsen som er handelssjef i Ishavskraft, er det slik av hvis vi ser på handelsprisene for euro de siste 16 årenene så indikerer dette alene en økning i strømprisen på 10 øre/kWh. For en gjennomsnittskunde vil dette bety en økning i strømprisen på ca. 2000 kroner i året.

Vinteren starter med priser rundt 56 øre/kWh. Vi kan få høye priser ved ekstremkulde, men per i dag forventes de høyeste prisene rundt månedsskiftet januar-februar, opp mot 60 øre/kWh, sier Olsen.

Blir mer opptatt av strømforbruket

I 2018 var strømbildet preget av en oppgang i prisene på kull, at vannmagasinene hadde lav fyllingsgrad og at det var en høy kvotepris for utslipp av CO2 som gjorde at man i henhold til et snittforbruk på 20.000 kWh betalte ca. 3500kr mer enn året før. Dette inkluderer da nettleie, mva og avgifter.

Ikke overraskende fører høyere strømpriser til en økt bevissthet rundt hva man forbruker og Januar er i tillegg til å være den måneden i året hvor vi bruker mest strøm, også en av månedene hvor strømprisene tradisjonelt er høye ifølge markedssjefen hos Ishavskraft Gunn Tove Bjerkan. Vi opplever økt interesse for hvordan kunder kan redusere strømforbruket sitt, nå som prisene i Norge har vært så høye, sier Bjerkan videre.

60 % av strømforbruket går til oppvarming av boligen, så de mest effektive tiltakene går på fornuftig bruk av varmeapparater. For hver grad man senker innetemperaturen, reduseres forbruket med 5 %. 

Enkelt å bytte leverandør

Som vi har skrevet om tidligere her på siden bør du som forbruker ta deg de få minuttene som kreves for sikre at du har den best mulige prisen på strøm. Det kan du enkelt gjøre ved å for eksempel bruke en tjeneste som. Ved å gjøre et enkelt google-søk på f.eks. «strømpriser» vil du også finne en rekke andre tjenester du kan benytte deg av.