I denne artikkelen skal vi vise deg et morsomt og motiverende regnestykke som kan forvandle 48 kroner til 138.240 kroner i løpet av kun ett år!

Egenkapital – det vanskelige kravet

Sparing er et tema som blir diskutert opp og i mente nærmest daglig i sosiale medier og medier forøvrig. Når det gjelder egenkapital så er dette et av de viktigste sparemålene vi har ettersom det setter en presedens for hvor mye vi kan få i boliglån.

I dag er kravet til egenkapital for boliglån på 15%. Dette betyr i klartekst at hvis banken skal gi deg 1 million i lån så må du har spart opp 150.000 kroner – altså 15% av det totale lånebeløpet. Et boliglån på 5 millioner vil derfor kreve en egenkapital på 750.000 kroner, og dette krever etter all sannsynlighet at man er to stykker som sparer sammen.

For mange høres dette utrolig mye ut, men å opparbeide seg egenkapital er en langsiktig jobb som bør starte så tidlig som mulig. Faktisk bør det starte så tidlig at det er foreldrene som iverksetter sparingen til egenkapital til sine barn.

Men vi skal altså videre til vårt inspirerende regnestykke!

Spare til egenkapital

48 kroner blir 138.240 kroner

Tenk deg at du kjøper deg en kopp kaffe hver dag i én måned. La oss for ordens skyld si at det er en iskaffe som koster omtrent 48 kroner. I løpet av en måned, og da regner vi en måned til 30 dager, så blir dette faktisk til 1440 kroner. Snakker vi om et helt år vil vi da altså komme opp i den nette sum av 17.280 kroner.

Ja, du ser, det blir fort store summer på daglig forbruk hvis man regner på det.

Vi går så videre til det neste leddet i dette regnestykket, og da er det på tide å snakke om BSU. Boligsparing for ungdom er en fantastisk måte å spare på og du kan faktisk begynne å spare for barna dine allerede fra de er 13 år. Det beste av alt er at disse pengene er låst til kjøp av bolig eller leilighet og at de derfor ikke kan sløses bort når barna blir voksne. Man får skattefradrag på denne sparingen og vi snakker da på opptil 5.000 kroner i året. Man kan maksimalt spare 25.000 kroner i året på BSU.

Hvis vi sparer denne kaffekoppen og setter pengene inn på BSU hver måned – altså 1440 kroner – har du altså totalt 17.280 kroner ved årets slutt. Skattefradraget er på 20% og det vil si at du da får 3456 kroner tilbake på skatten. Sparer du dette beløpet også sitter du da med 20.736 kroner totalt sett på ett år. Slett ikke verst! Les mer om BSU-sparing her.

Nå kommer vi til magien!

Vi er fortsatt et langt stykke fra det lovede beløpet på 138.240 kroner, men vi kommer til magien i regnestykket nå.

Tidligere nevnte vi at kravet om egenkapital er 15% av det totale boliglånet. Hvis man skal finne ut hvor stort boliglån man kan få basert på egenkapitalen man har oppspart, kan man rett og slett dele det oppsparte beløpet på 0,15.

Deler vi 20.736 kroner på 0,15 får vi det magiske tallet, nemlig 138.240 skinnende blanke kroner!

Selv om overskriften vår kanskje ikke var helt 100% sannferdig, så vil én spart kaffekopp om dagen kunne sikre deg et boliglån på 138.240 kroner!

Mange bekker små…

Poenget med denne artikkelen og det litt morsomme regnestykket er å sette fokuset på forbruket vårt i hverdagen. Uten at vi tenker så mye over det bruker vi nokså mye penger på ting som i bunn og grunn er unødvendig. Vi kjøper kaffe på kiosken fremfor å drikke traktet kaffe på jobb, eller å ta med seg kaffe hjemmefra i en termoskopp.Vi kjøper oss lunsj i stedet for å smøre matpakke. Vi fyller bensin på fredag i stedet for mandag når det er billigst. Vi handler på en dyr butikk i stedet for på den billigste.

Det er massevis av eksempler på hvordan vi kan spare betydelige summer hvert år, og for de som sparer til egenkapitalen er det mye å hente! Sett inn alt det du kan på BSU og spar resten på en en annen konto! Du vil fort oppdage at det blir penger av denne tankegangen!