Langt i fra alle som har en feit bankkonto ser ut som han typen på forsiden av Monopol-spillet eller har blitt født inn i rikdommen. Noen har personer har en uventet bakgrunn og har oppdaget et par småting som alle oss kan lære noe av.

Les mer om disse inspirerende personene – og ja: vi skal naturligvis over til statene!

Barbara Corcoran

Selv om navnet Barbara Corcoran for de aller fleste nordmenn er ukjent så er hun så definitivt et navn det er verdt å bite seg merke i. Denne enestående kvinnen vokste opp i en leilighet med to soverom som hun delte med sine foreldre og ni – 9 – søsken. I dag er hun en multimillionær i dollar og er kjent for mange som en erfaren investor i forretnings-realityserien Shark Tank.

Ettersom Corcoran slet med dysleksi (som ikke ble diagnostisert) på skolen slet hun ganske mye der. Det hun øyensynlig manglet i klasserommet tok hun igjen med hardt arbeid og ved å stole på sin egen personlighet og sin evne til å knytte seg til andre mennesker.

Etter råd fra en fremtidig forretningspartner prøvde hun seg med eiendom, og da fant hun ut at hun hadde gode evner til å jobbe sammen med andre mennesker og til å finne dem steder å bo. Sammen med kjæresten / forretningspartneren og et lån på 1000 dollar startet hun derfor sitt eget eiendomsfirma med et fullt lag med meglere.

Selv etter at kjæresten og forretningspartneren forlot henne (samtidig som han fortalte henne at hun aldri kom til å klare seg uten ham) nektet Corcoran å la enda en utfordring stoppe hennes vei til suksess.

Hun slo seg opp og fikk en meget vellykket karriere innenfor eiendom og til slutt solgte hun selskapet sitt for mer enn 60 millioner dollar.

Hun har senere uttalt følgende: ‘Jeg visste hvordan jeg skulle selge ting. Og jeg likte ikke å jobbe for andre mennesker – og akkurat dét er et godt tegn på at du burde bli en gründer.

Hva man kan lære av dette: Alle har vi forskjellige styrker. Hvis du er villig til å støtte deg på dét du er godt til og ikke tar deg vippe av pinnen av utfordringer du møter underveis, kan du fort komme til å oppleve suksess!

nfl rob gronkowski

Rob Gronkowski

Rob Gronkowski er muligens et navn som klinger litt mer velkjent i ørene til oss nordmenn, og det er nok sannsynligvis én grunn til dette: han var en superstjerne i NFL – National Football League i USA – frem til han la opp i mars 2019. Han er kjent som en aldri så ‘liten’ tøysekopp og han er vel kanskje ikke akkurat den første man tenker på når man skal ramse opp finansielle genier. Men; da han startet i NFL fikk han noen interessante finansielle råd, og han har fulgt dem siden.

All lønnen han har fått har han satt rett i banken og har ‘kun’ levd av det han har fått i sponsoravtaler.

Selvsagt vil ikke en tilsvarende metode fungere for de aller fleste av oss, og han har nok tjent mer enn nok bare på sponsoravtalene sine – men prinsippet er fornuftig nok. Hvis du er i stand til å tjene litt ekstra, for eksempel til å dekke husleien din, så kan du sette en stor del av lønnen din rett i banken eller til annen sparing. Hvis du er gift så kan dette forsøke å leve av den ene inntekten mens dere sparer resten. Selvsagt kan vi ikke leve som profesjonelle idrettsutøvere, men å finne praktiske måter å spare på kan sørge for at du fortsatt har penger i banken!

Solomon

Dette er kanskje den mest åpenbare på listen, men er det egentlig det? Solomon er antatt som den viseste mannen gjennom alle tider, men du hører på langt nær så mye om hans finansielle kunnskaper som om hans innsikt i hvordan man bør oppdra små barn. Allikevel: hans ord om penger er trolig (og forhåpentligvis) mer relevant for ditt daglige liv. Når det gjelder all hans rikdom så er det ett tema som går igjen i ‘Salomos ordspråk’, og det er hvor usselt penger er sammenlignet med sann kunnskap. ‘Bedre er lite med rettferdighet enn stor vinning med urett’, står det i Salomos Bok 16,8.

Dette er en påminnelse om en stor del av det å være et finansielt geni er å forsikre deg om at du har prioritert penger riktig, og da underordnet ting som har sann verdi.

The Honest Company Jessica Alba

Jessica Alba

Jessica Alba er i hvert fall et navn som klinger godt i norske ører – selv om det begynner å bli en liten stund siden hun var å anse som en a-kjendis i Hollywood. Dette ser dog ut til å være planlagt fra hennes side ettersom hun har flyttet seg over til forretningsverdenen – og tro det eller ei: hun gjør det knallbra!

Alba er nemlig grunnleggeren av The Honest Company, og dette selskapet lager billige og etiske husholdningsprodukter.

‘Jeg grunnla The Honest Company ved hjelp av denne ideen: alt som du er i berøring med deg og din familie – alt i hjemmet ditt må være fritt for giftstoffer. Det må være effektiv og vakkert å se på og det må være billig.’

Det er en god idé og det er rett ikke bare en mening vi slenger ut. The Honest Company omsatte for 250 millioner dollar i 2016 og i fjor var selskapet verdsatt til rett i underkant av én milliard dollar. Å ha Albas navn tilknyttet selskapet var nok definitivt ikke til skade i oppstartsfasen, men The Honest Company er nå i sitt 10. år og tjener fortsatt godt med penger. Dette krever god finansiell teft og Alba har nå brukt et tiår på å tilbakevise alle de som har tvilt på hennes kunnskaper.

Hva man kan lære av dette: Hvis du føler gründerkallet må du finne noe som du brenner for, men også noe som potensielle kunder og klienter har et behov for. Finn deretter en frisk og ny måte å møte dette behovet på.

Tjenerne som investere pengene

Dette er kanskje ikke det heteste som finnes på internett i dag, men det er verdt å merke seg at når tjeneren i Jesus’ parabel ble ble belønnet for sin finansielle erfarenhet så var det ikke en tom gest. I følge Matteus gav en herre tre av sine tjenere ansvaret for noen penger (miner). Den ene fikk 5 miner, den andre fikk to miner mens den siste fikk én mine.

De to første dro til byen og investerte pengene sine, og begge doblet summen de hadde investert. Den siste tjeneren var for engstelig og gravde ned sine penger

Den siste tjeneren blir avskrevet ond og doven i bibelen, mens de to første står igjen i historien som gode og trofaste. Det er naturligvis åpenbart at Jesus snakket om mer enn kun penger her, men det betyr allikevel ikke at et ikke er et godt finansielt råd. Investering er en risiko, men det er en risiko det er verdt å ta!